Paikalliset

Turun kauppahalli piti purkaa virastotalon tieltä

Tämä maisema olisi nyt kovin toisenlainen, jos suunnitelma olisi toteutettu.

Teemu Nurmi

Turun kauppahalli oli tarkoitus purkaa KOP-kolmion rakentamisen yhteydessä, selviää Rauno Lahtisen tekemässä tilaustyökirjassa KOP-kolmio - Maamerkki Turun sydämessä (2014).

KOP-kolmion suunnittelukilpailu oli käynnissä keväällä 1960. Lahtisen kirjasta käy kiistatta ilmi se, että kilpailuehdoissa mainittiin vuonna 1896 valmistuneen kauppahallin hävittäminen katukuvasta saman hötäkän yhteydessä.

– Turun kaupunki omistaa tontit numero 2 ja 5, joilla on Kauppahalli. Näille tonteille on kaupungin tarkoituksena rakentaa lähivuosina uusi kauppahalli ja virastotalo. Kauppahalli tultaneen rakentamaan nykyisen lounaispuolelle, luki suunnittelukilvan tekstissä.

Virastotalo oli siis nousemassa vanhan kauppahallin paikalle. Samalla piti purkaa korttelin toisessa nurkassa Linnankadun ja Kristiinankadun kulmassa olevat rakennukset uuden kauppahallin tieltä.

Kansallis-Osake-Pankin suunnittelukilpailun voitti Viljo Revell ehdotuksellaan Kolme koputusta. Hänen piirustuksissaan hulppean kolmiotalon viereen, aivan kylkeen kiinni oli luonnosteltu korkea virastorakennus. Suunnitelman takia KOP-kolmion kauppahallin puoleinen seinä on nykyäänkin hyvin koruton. Mitään kujaa kun ei pitänyt jäädä kahden suuren rakennuksen väliin.

Lukuisista Turku-kirjoistaan tunnettu Rauno Lahtinen muistuttaa uusimmassa teoksessaan, että 1960-luvun henkeen kuului vanhasta eroon pääseminen.

– Modernille arkkitehtuurille oli olennaista muutos sekä paikan historiasta irtautuminen. Vanha kuului korvata uudella ja toimivalla osalla aivan kuin kone. Erityisesti koristeellisista 1800-luvun kertaustyylisistä rakennuksista sekä 1900-luvun alun jugendista haluttiin päästä eroon, Lahtinen kuvasi ajan meininkiä, joka sopi kuin nyrkki alvettiin kauppahallin purkusuunnitelmien kohdalla.

Vanha Turun kauppahalli seisoo edelleen paikallaan. 1960-luvulla se oli heikossa kunnossa, mutta on sittemmin kokenut pari remonttia. Viimeisin oli pari vuotta sitten.

KOP-kolmion korttelissa on tapahtunut harvinaisen vähän muutoksia viimeisen 50 vuoden aikana. Korttelista on purettu vain Aurakadulla kolmiossa kiinni ollut Helanderin talo vuonna 1974. Suomen Yhdyspankin konttorirakennus nousi sen tilalle vuonna 1981. Kauppahallille valmistui lisäosa vuonna 1977.

Lähde: Rauno Lahtinen: Kop-kolmio - Maamerkki Turun sydämessä.

Åbo Svenska Teaterkin oli purku-uhan alla

Jos asiat olisivat menneet alkuperäisen suunnitelman mukaan, olisi KOP-kolmion naapurikorttelikin nyt täysin toisen näköinen.

Niin sanotun Kymppikorttelin eli Aurakadun, Eerikinkadun, Kristiinankadun ja Yliopistonkadun rajaaman alueen muuttamisesta ostoskeskukseksi järjestettiin suunnittelukisa samana vuonna kuin KOP-kolmion eli vuonna 1960.

Kisan voitti Antero Pernajan ja N.H. Sandellin Kympin kaupat. Tähänkin suunnitelmaan kuului hurja ajatus: Åbo Svenska Teater olisi pitänyt purkaa tai ainakin sen julkisivu olisi pitänyt muuttaa 1960-luvun tyyliseksi.

Åbo Svenska Teater on sekin yhä pystyssä ja Hansakortteli ei muodotustu yhdestä rakennuksesta vaan monesta eri osasta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat