Paikalliset

Aikuisten näyttötutkintojen määrä kasvaa tasaisesti

27-vuotias Branimir Petkov muutti Suomiin alunperin kulttuurialan opiskeluiden perässä, mutta työ siivousalalla vei mukanaan.

Henriikka Eloluoto

Näyttötutkinnot ovat kasvattaneet suosiotaan aikuisena suoritettavien tutkintojen joukossa. Esimerkiksi Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa tutkinnon suorittaa vuosittain noin 900 opiskelijaa.

Helpoimmillaan virallisen todistuksen ammatillisesta osaamisestaan voi saada suorittamalla pelkän näyttötutkinnon, mikäli aikaisempi työ- tai opiskelutausta kattavat tutkinnon vaatimukset.

– Pelkän tutkinnon tekeviä on aikuisista kuitenkin vain 2–3 prosenttia, Turun Aikuiskoulutuskeskuksen pedagoginen rehtori Pekka Sillanpää huomauttaa.

Tyypillisin tapa suorittaa näyttötutkinto on liittää tutkinnon yhteyteen ainakin osa tutkintoon liittyvästä koulutuksesta.

– Tutkintoon valmistava koulutus kestää muutamasta kuukaudesta puoleentoista vuoteen, tämä riippuu opiskelijasta.

Suosituimpia näyttötutkinnolla tehtäviä tutkintoja ovat sosiaali- ja terveysalan, sekä matkailu- ravitsemus- ja talousalan tutkinnot.

– Alat, joilla on myös töitä, Sillanpää tiivistää.

Opiskelijoiden keski-ikä on Sillanpään mukaan 40 vuotta. Keski-ikää on nuorentanut vastikään avattu nuorten aikuisten osaamisohjelma, joka on suunnattu 20–30-vuotiaille tutkintoa vailla oleville aikuisille.

Näyttötutkintoon johtavaan koulutukseen tulevista opiskelijoista on noin puolet työttömiä ja toinen puoli mukana työelämässä.

– Näyttötutkinto on erinomainen tapa parantaa työntekijän markkina-arvoa.

Turun Aikuiskoulutuskeskus on yksi Suomen suurimmista näyttötutkintoja järjestävistä tahoista. Opiskelijoista valtaosa tulee Turun seudulta.

– Tältä talousalueelta tulee yli 95 prosenttia opiskelijoista.

Maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita on joukossa suunnilleen viidesosa. Joillakin aloilla osuus on suurempi, jopa 40 prosenttia.

– Suosituimpia aloja ovat rakennus- ja metallipuoli, puhdistuspalvelu ja sosiaali- ja terveysala.

Lisätietoja näyttötutkinnoista:

Opintopolku

Näyttötutkintohaku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat