Paikalliset

Väitöstutkimus: Pokeri parantaa tunteiden hallintaa

Jens Kyllönen nousi voitollaan harvalukuiseen suomalaisten World Series of Poker -voittajien kastiin.

Päivi Tuovinen

Pitkään pokeria pelanneet hallitsevat tunteensa kokemattomia pelaajia paremmin. Kokeneilla pelaajilla on kypsän zen-buddhalainen suhtautumistapa emootioihinsa, toteaa kognitiotieteilijä Jussi Palomäki, joka väittelee aiheesta Helsingin yliopistossa tämän kuun lopulla.

Väitöskirja ravistelee uhkapelaamiseen perinteisesti liitettyjä ennakkoluuloja.

– Tutkimuksissa ilmeni, että mitä kypsemmin kokenut pelaaja suhtautuu tunteisiinsa ja tappioihinsa, sitä todennäköisemmin hän päätyy tulevissa päätöksissään matemaattisesti oikeisiin ratkaisuihin, Palomäki sanoo.

Palomäki käytti väitöskirjassaan useita erilaisia tutkimusmenetelmiä. Hänen tutkimusryhmänsä aloitti työn keräämällä pokerinpelaajien ”tilttitarinoita”.

– Tilttaaminen on ilmiö, josta lähes kaikilla pokeria pitkään pelanneilla on kokemuksia. Kun pelaaja tilttaa, hän kokee sokeaa raivoa, jonka aikana hän yleensä tekee sarjan tappiollisia päätöksiä, Palomäki selittää.

Tiltti on petollinen ongelma, sillä tiltin ”ollessa päällä” pelaajan on melkein mahdotonta irrottautua tilanteesta. Palomäen mukaan tilttiä motivoi moraalinen raivo – kokemus siitä, että pelaajaa on kohdannut ”suuri vääryys”.

Palomäen mukaan kokeneet pelaajat märehtivät tappioitaan vähemmän ja kykenivät unohtamaan huonot päätöksensä nopeammin kuin kokemattomat kilpakumppanit. Tämän seurauksena he välttivät tilttaamista ja kykenivät jatkamaan paremmin sujuvaa peliä.

Palomäki väittelee 29. marraskuuta käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat