Paikalliset

Kotirauha paranee vuokrataloissa

Kaupungin vuokratalo oli takavuosina sanapari, jolla oli huono kaiku asuinalueilla. Nyt tästä mielikuvasta halutaan lopullisesti eroon. TVT Asunnot Oy on kokeillut Varissuolla, voidaanko asuntoja remontoimalla ja tiukemmalla asukasvalinnalla parantaa asumisviihtyvyyttä.

Suurpäänkatu 47:ssa kaikki asunnot remontoitiin. Huoneistoihin valittiin aiempaa selvästi laadukkaampia materiaaleja. Samalla taloissa rajattiin erityisryhmien ja maahanmuuttajien osuutta asukasmäärästä.

– Tavoitteena on, että erityisryhmien osuus on vain 2–3 prosenttia asuinyhteisössä ja maahanmuuttajien enintään 20 prosenttia, TVT Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teppo Forss sanoo.

Asukasvalinnan perusteena ovat ruotsalaiset kaupunkitutkimukset, joiden mukaan asuinyhteisö ”sietää” non 20 prosentin verran maahanmuuttajia. Jos määrä ylittää sen, kantaväestö alkaa etsiytyä muualle.

Varissuon malli on näyttänyt toimivan niin hyvin, että nyt TVT Asunnot Oy aikoo viedä sitä myös muille asuinalueille. Seuraavana vastaavia toimenpiteitä aiotaan tehdä Pansio-Pernon alueella.

Forss korostaa, ettei kukaan silti ilman asuntoa jää.

– Asukkaita ohjataan eri alueille. Maahanmuuttajia ohjataan esimerkiksi niille alueille, joissa ei vielä asu niin paljon maahanmuuttajia.

Yhteiskuntavastuuta yhtiö kantaa myös rakentamalla Orikedolle palvelukeskuksen päihdeongelmaisille. Ruusukortteliin ollaan kaavoittamassa lisää asuntoja senioreille.

TVT Asunnot Oy satsaa myös tavallisten vuokra-asuntojen rakentamiseen ja korjaamiseen: Pansiontie 1:een rakennetaan uutta vuokrakerrostaloa, Amiraalistonkatu 5:ssa korjataan asuntoja lapsiperheille, myös Stålarminkatu 27:n ja 30:n asunnot ovat remontissa.

Portsassa palaneen puutalon kohtalo Puutarhakatu 41:ssa on vielä avoin. Forss toivoo, että sen tilalle voitaisiin rakentaa uusi puutalo.

TVT Asunnot Oy

Yhtiöllä on 11 000 asuntoa Turussa, mikä on 25 prosenttia Turun vuokra-asuntokannasta.

Asunnoista 7500 sijaitsee kerrostaloissa, 1700 rivi- tai luhtitalossa, 1500 pientalossa ja asunto-osakkeita on 1200.

Yleisin asuntotyyppi on 2–3 h + k, 55–75 neliötä.

Asukkaista 2/3 on työssä, 1/3 opiskelijoita, eläkeläisiä tai työttömiä. Eläkeläisten osuus vuokralaisina on kasvamassa. 20 prosenttia TVT:n asukkaista on vieraskielisiä.

Asuntohakemuksia on vireillä 1500–2000 kaiken aikaa, vuodessa noin 8000.

Vain joka kolmas hakijoista saa asunnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat