Paikalliset

”Lapset rakastavat pukkia vilpittömästi”

Roope-pukki kiertää myös lelukaupoissa ilahduttamassa lapsia.

Marko Salmi

Joulupukki vierailee jouluaattona tuhansissa turkulaisissa kodeissa. Joskus pukkina toimii perheen tuttava ja toisinaan pukki tilataan joulupukkipalvelun kautta. Tulee pukki mistä tahansa, on varmaa, että joulumieli kohoa valkoparran astuessa sisälle kotiin.

Turun Seudun Joulupukkipalvelun pukeista suurin osa on turkulaisia korkeakouluopiskelijoita. Eräs heistä on Roope-pukki, joka on ollut parran takana jo viitenä vuonna. Kun Korvatunturit kiireet eivät paina päälle, Roope työskentelee opettajana, joten pidetään sukunimi salassa, ettei jouluntaika pääse katoamaan.

– Innostuin joulupukkina olemiseen liittyvästä näyttelijän haasteesta, mutta toki usean sadan euron palkka yhdestä päivästä lisäsi kiinnostustani. Raha ei kuitenkaan ollut tärkein motiivi.

Roope-pukki vierailee aattona reilussa kymmenessä kodissa tuomassa joulumieltä.

– Suurin osa lapsista ihailee ja rakastaa pukkia vilpittömästi, ja sen kyllä huomaa. Lasten näkökulmasta joulupukki on 364 päivää vuodessa taruolento, mutta aattona pukki ilmestyy omaan kotiin. Asiakkaat ovat kertoneet, että osa lapsista muistelee pukin kohtaamista vielä keskellä kesää.

Joulupukki joutuu aikatauluttamaan jouluaaton tarkasti, jotta hän ehtii vierailla jokaisessa kodissa.

– Pukin kannalta haastavaa on se, että aikataulu pettää, jos yhteen paikkaan unohtuu liian pitkäksi aikaan. Aikataulu on tiukka, mutta siinäkin ehtii kohtaamaan kaikki ne lapset, jotka rohkenevat lähestyä pukkia.

– Aattona edetään kuitenkin aina lasten ehdoilla. Jos lapsella menee pupu pöksyyn, pukki ei mene liian lähelle. Silloin sovitaan, että kerätään vuosi rohkeutta ja tavataan ensi vuonna uudelleen.

Kaikki lapset ja perheet ovat erilaisia, joten joulupukin homma ei aina ole helppo.

– Asiakkaiden vaatimukset ovat kovat, joten pukkina joutuu pistämään itsensä peliin joka keikalla. Tärkeää on osata kohdata hyvinkin erilaisia lapsia. Ei ole kahta samanlaista perhettä eikä lasta, joten pukki ei voi edetä käsikirjoituksen mukaan ja joka keikalla joutuu improvisoimaan.

Pisin yhtäjaksoinen asiakassuhde Turun Seudun Joulupukkipalvelu on kestänyt 13 vuotta. Useimmilla pukeillakin onkin vakioasiakkaita, joiden kotona vieraillaan monena jouluna.

– Jos lapsi selvästi tunnistaa minut viime vuodelta, täytyy yrittää muistaa, mitä silloin juteltiin. Lapsen muistihan on uskomattoman tarkka. Joskus on käynyt niin, että pukin dementia on paljastunut, Roope-pukki naurahtaa.

Vuosien varrella pukki on kohdannut monia erilaisia tapauksia.

– Kerran menin perheeseen, jossa vanhemmat olivat hiljattain eronneet, mutta viettivät lasten vuoksi vielä tämän joulun yhdessä. Tuore ero oli ilmeisen kipeä asia, koska pukkinakin huomasin, että illallakin oli itketty. Tällä keikalla onnistuin pukkina täydellisesti, koska pukki toi kaivattua säpinää hieman ahdistavaan joulutunnelmaan. Tuntui siltä, että aikuisetkin uskoivat pukkia todeksi ainakin hetken.

Pukki haluaa lähettää vielä lopuksi kaikille jouluterveiset.

– Toivotan kaikille maailman lapsille ja lapsenmielisille joulupukin jouluterveiset!

Turun Seudun Joulupukkipalvelu

Turun Seudun Joulupukkipalvelun perinteet ulottuvat 1990-luvun alkuun.

Suurin osa pukeista on turkulaisten korkeakouluopiskelijoita.

Joka joulu töitä riittää kymmenelle pukille.

Runsaan parinkymmenen vuoden aikana parran on vetänyt päällensä jo yli 90 pukkia.

Paran takaa löytyy toisinaan opettaja, ekonomi, juristi, liiketaloustieteen tohtori tai jopa valmistunut lääkäri.

Ilmoittaa olevansa ainoa pukkiosuuskunta, jonka pukit maksavat veronsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat