Paikalliset

Kiertotietä Kauppatorille vai turvaton pyöräkaista?

Pyöräkaista, joka olisi jatkunut Kirjastosillalta Kauppiaskatua pitkin torille, ei saanut riittävää kannatusta Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa.

Tomi Kangasniemi

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta tyrmäsi suunnitelmat Kauppiaskadun pyöräkaistoista. Päätös tuntuu jakavan kaupunkilaiset kahtia. Pyöräilyaktiivit eivät päätöksen perusteluja ymmärrä.

– Pyöräkaista ei ole turvaton, turvattomuus on vain vastustajien tekosyy, toteaa kaupunginvaltuutettu Mikko Laaksonen (vihr.).

Johtokunnassa kieltävän päätöksen puolesta äänestäneet ovat eri mieltä. Päivi Takkinen (vas.) toteaa, että esitystä noudattamalla pyöräilijät olisivat joutuneet ajamaan ahtaalla kadulla autoliikenteen seassa. Samaa mieltä on Anne Aholainen (kok.). Aholainen olisi vielä sulattanut päätöksen tuoda kaista Kirjastosillalta Börsin pöheikölle asti, muttei enää siitä eteenpäin.

– Se on kriittinen kohta, kun Kauppiaskadulle kääntyy isoja busseja ja Börsin edustalla autot seisovat jättämässä hotellivieraita. Wiklundin edessä taas on suurin taksiasemamme, Aholainen perustelee kantaansa.

Pyöräyhteyksien hylkääminen voi johtaa hankaliin tilanteisiin. On esimerkiksi esitetty, että pyöräilijät voisivat jatkaa Kirjastosillalta Yliopistonkadulle joko Brahenkadun tai Kristiinankadun kautta. Mikko Laaksonen ei esitystä sulata.

– Ei siinä ole mitään järkeä. Ehdotus on vastuuton. Todennäköisemmin liikennettä ohjautuu Aurakadun joukkoliikennekadulle kuin Brahenkadulle tai Kristiinankadulle.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös herättää jälleen henkiin kysymyksen siitä, onko Kirjastosillan paikka ylipäänsä oikea? Laaksosen mukaan Kirjastosiltaa päätettäessä oli käsitys, että ennen sillan valmistumista toteutetaan järjestely, jolla saa ajaa sillalta Kauppatorille.

– Käsitys oli, että järjestely sekä suunnitellaan että toteutetaan ennen sillan valmistumista.

Anne Aholainen taas toteaa aikoinaan lämmenneensä eniten vanhalle Pennisillan suunnitelmalle. Mutta nyt kun silta on tehty nykyiselle paikalleen, olisi hänen mukaansa toki luontevaa, että siitä olisi suora jatkoyhteys Kauppatorille.

– Luulen, että asia tulee vielä uudelleen valmisteluun. En vain ymmärrä, miten yhteydestä saadaan toimiva ja turvallinen.

Aholainen olisikin valmis ratkaisemaan pyöräyhteydet lisäämällä pyöräparkkeja esimerkiksi Kauppatorille.

– Tori on niin valtava, että sinne kyllä mahtuu. Se on nyt tahdosta kiinni.

Kirjastosillalta Kauppatorille

Kevyelle liikenteelle tarkoitettu Kirjastosilta avattiin 3. joulukuuta. Sillan yhtenä tarkoituksena on ohjata pyöräliikennettä pois Auransillalta ja Tuomiokirkkosillalta.

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta tyrmäsi viime viikolla suunnitelman pyöräkaistasta Kirjastosillalta Kauppiaskatua pitkin Kauppatorille.

Turun Polkupyöräilijät kritisoi päätöstä lauantain Pyörämarssilla, johon osallistui arviolta 200 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat