Paikalliset

Koulukoira opettaa myös ihmisten kanssa olemista

Minttu-koira on mieluisa vieras Malmin ja Hannunniitun ekaluokkalaisille.

Jan Hilden


Kun Minttu-koira saapuu, ovat lapset jo käytävällä vastassa. Minttu saa halauksia, ja luokassa lapset kerääntyvät Mintun ympärille. Minttu heittäytyy selälleen ja vastaanottaa auliisti vatsarapsutukset.

Pelkkää rapsuttelua ei koulukoiran käynti kuitenkaan ole, vaan Hannunniitun ja CO Malmin ekaluokkalaiset saavat myös samalla oppia sosiaalisista tilanteista.

– Miten koiraa lähestytään? Mitä asioita pitää muistaa? Minkälainen olo Mintulle voi tulla? Saisitteko tulla tällä lailla, jos ette tuntisi koiraa, ohjaaja Pia Wilhelmi kyselee lapsilta.

Opettaja Pirjetta Törrösen mukaan sosiaalisten taitojen harjoittelu on tärkeää. Koiran kanssa voi opetella taitoja, joita tarvitaan myös ihmisten kanssa.

– Mitä Mintun kanssa harjoitellaan voidaan siirtää kavereiden kanssa olemiseen. Lapset ovat myös lukeneet Mintulle Aapisesta läksynsä. Monille lukeminen voi olla vaikeaa. Minttu on kuuntelija, joka ei tuomitse.

Törrönen muistuttaa, että koiralla on luokalle ja koko koululle iso vaikutus.

– Koira tuo hirveästi kaikille iloa. Sekä aikuisten että lasten suusta kuuluu yhtä lailla, että voi, mikä ihana täällä on.

Sosped -koiraohjaaja Pia Wilhelmi ja Minttu-koira tekevät Malmissa koira-avusteiseen sosped-koulutukseen liittyvän harjoittelujakson. Kolmevuotias tornjak-rotuinen Minttu-koira on jo läpäissyt soveltuvuustestit sekä sosped-koulutukseen että Karva-Kaveri-toimintaan.

Wilhelmi kiittelee kokemuksia koulusta hienoiksi. Jo ensimmäisenä päivänä vastaanotto oli suorastaan häikäisevä.

– Lasten jaksaminen ja keskittyminen on uskomatonta. Pienet ihmisalut, joilla on vaikeuksia kielen sekä käsitteiden kanssa tulivat rohkeasti kontaktiin, keskustelivat, lukivat Mintulle ja saivat opettajankin liikuttumaan.

On ollut hienoa nähdä myös lasten kehittyminen tapaamisissa.

– Poika, joka alussa pelkäsi, kysyi jo ensimmäisen tunnin aikana, haluaisiko Minttu kävellä luokassa.

Nyt sekä Pia Wilhelmi että Pirjetta Törrönen toivovat Mintun vierailuille jatkoa. Toistaiseksi Minttu on vieraillut Malmin lisäksi Katariinan koulussa, mutta toiveissa olisi saada Minttu käymään muissakin kouluissa.

– On tärkeää, että koira saa käydä pitkään ja tulee lapsille tutuksi, Törrönen muistuttaa.

Tunti on lähestymässä loppuaan, ja tulee hetki, jota lapset ovat jo odottaneet. Kukin lapsista saa antaa Mintulle namin haluamallaan tavalla.

Lapset opettelevat odottamaan vuoroaan, ja Mintun vatsa kiittää nameista. Näillä vierailuilla tuntuu hymy piirtyvän kaikkien kasvoille.

Sosped koira -koulutus

Sosped koira -koulutuksen tarkoituksena on lisätä valmiuksia sosiaalisen kasvun ja elämänhallinnan tukemiseen. Tämä toteutetaan koiran kanssa työparina ohjatun luovan ryhmätoiminnan keinoin.

Ennen koulutukseen hyväksymistä järjestetään soveltuvuuskatselmus sekä ohjaajalle että koiralle.

Koulutusta järjestää Sosped-keskussäätiö.

Lisätietoja: www.sosped.fi

Aiheeseen liittyvä blogi löytyy osoitteesta http://uudellapolulla.weebly.com/blogi-sosped-koira-taumlydennyskoulutus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat