Paikalliset

”Vapaaehtoistyö laajentaa näkökulmaa”

Ihmiskuva on monipuolistunut vapaaehtoistyössä, Pirjo Saarinen toteaa.

Pirjo Saarinen vaikuttaa naiselta, jota kiinnostavat elämän erilaiset puolet. Siksi ei ole yllättävää, että Saarinen tekee vapaaehtoistyötä Turun Kriisikeskuksen päivystävässä puhelimessa, joka toimii osana Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämää valtakunnallista kriisipuhelinverkkoa.

Puhelinpäivystyksessä kohtaa koko Suomen elämänkirjon.

– Sen huomaa, että paljon ihmisillä on tarpeita.

–  Puheluissa yksinäisyys nousee usein esille. Soittaja harmittelee esimerkiksi sitä, miten lääkäreilläkin on aina niin kiire.

Saarinen lähti vapaaehtoistyöhön, kun siirtyi työuralta ”vapaaksi toimijaksi”.

–  Vapaaehtoistyö on palkitsevaa. Se laajentaa näkökulmaa, suvaitsevaisuutta on varmasti tullut lisää. Ihmiskuva on monipuolistunut, hän kehuu.

– Silti jää aikaa paljon muuhunkin.

Kriisikeskuksen puhelinpäivystyksen lisäksi Saarinen toimii nuoren maahanmuuttajataustaisen tytön tukihenkilönä. Vapaaehtoistyö on yllättävän hauskaa.

– Tyttö toivoi, että pääsisi onkimaan. Lähdimme retkelle Naantaliin merenrantaan. Sattui sateinen sää, juuri sopiva kalastuksen kannalta. Saimme paljon kalaa. Voi sitä iloa ja riemua, kun tyttö elämänsä ensimmäisen kerran piti kädessään kalasaalista, hän kertoo hymyillen.

Saarinen tutustui Turun Kriisikeskuksen toimintaan vapaaehtoistyön messuilla. Hän on tyytyväinen, että lähti toimintaan mukaan.

– Suosittelen lämpimästi vapaaehtoistyötä. Se ei ole ollenkaan vaikeata tai monimutkaista, vaan ihmisten kohtaamista.

– Jos eteen tulee haastavia asioita, niitä voi käydä läpi tukiohjauskeskusteluissa ryhmässä tai vapaaehtoistyön koordinaattorin kanssa. On myös hienoa tutustua muihin vapaaehtoisiin. Mukana on eri-ikäisiä ja eri ammattiryhmien edustajia.

Tavoitteena löytää sata uutta vapaaehtoista

Ilo auttaa -kampanjan tavoitteena on löytää sata uutta vapaaehtoista. Kampanja päättyy 13.2. Perhetalo Heidekenillä pidettävään tapahtumaan, jossa rekrytoidaan vapaaehtoisia ja kerrotaan vapaaehtoistyöstä.

Kampanjassa ovat mukana: Pelastakaa lapset, Turun ensi- ja turvakoti, Omaiset mielenterveystyön tukena, Turun Kaupunkilähetys ry:n nuorten tuetun asumisen toiminta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri, Lounais-Suomen Mielenterveysseura / Turun Kriisikeskus ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat