Paikalliset

Triumphin liivitehdas muuntui asunnoiksi - katso kuvat!

Tapulikadun ja Tervahovinkadun kulman vanhan Triumphin tehdasrakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee vanha tehtaanjohtajan asunto. Asuntoon kuuluu myös saneerauksen jälkeen oma terassi.

Tomi Kangasniemi

Triumphin vanhan liivitehtaan remontointi asunnoiksi on loppusuoralla. Tehdaskiinteistöön Martissa on saneerattu 52 asuntoa, joiden koko vaihtelee 30–130 neliön välillä.

– Osa asunnoista on kaksikerroksisia ja asunnot tulevat myyntiin vielä tässä kuussa, rakennuttajana toimineen Vuokrakartio Oy:n toimitusjohtaja Niko Lappalainen kertoo.

Puolitoista vuotta kestäneessä liivitehtaan saneerauksessa talon julkisivu on säilynyt ennallaan. Suurin ulkoinen muutos rakennuksessa on tapahtunut sisäpihan puolella. Siellä rakennuksen toisen ja kolmannen kerroksen asuntoihin on rakennettu parvekkeet, jotka ovat suurimmillaan 30-neliöisiä.

Alun perin Triumphin rakennukseen piti tulla liiketilaa, mutta parkkipaikkoja olisi ollut liian haasteellista rakentaa riittävästi tontille. Nyt rakennuksen pohjakerrokseen on toteutettu parkkitilaa, kuten myös sisäpihalle. Parkkitiloihin ajetaan Tapulikadun puolelta.

Vanha kiinteistö ja tontin sijainti mäessä ovat aiheuttaneet omat rajoituksensa sisätilojen suhteen. Osassa asuntoja huonekorkeus on liki kolme metriä, ja jotkut asunnoista on jaettu kahteen kerrokseen, sillä muuten kellarikerrokseen olisi jäänyt hukkatilaa.

Triumphin tehdaskiinteistö on viimeisiä Turun ruutukaava-alueelle pystytettyjä tuotantolaitoksia. Maakuntamuseon suojelutavoitteisssa rakennus on todettu kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi.

Rakennuksen kaksi alinta kerrosta toteutettiin vuosina 1952–53 pommituksessa tuhoutuneiden asuinrakennusten tilalle. Ensimmäiset piirustukset kohteesta laativat Totti Sora ja Dimitrios Pantzopoulos. Täyteen korkeuteen rakennus nousi vuonna 1960 laajennuksen myötä.

Kiinteistössä toimi Triumphin liivitehdas aina vuoteen 1973 asti, jonka jälkeen rakennus oli muun muassa toimisto- ja varastokäytössä.

Tehdaskiinteistön saneerauksen toteutti Lemminkäinen, ja sen suunnittelusta vastasi Schauman Arkkitehdit.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat