Paikalliset

Mistä on tehty kansa, joka sekosi jääkiekkoon?

Hannu Salmi (vas.), Benita Heiskanen ja Otto Latva pohtivat pitkin kevättä suomalaisen kiekkokansan syvintä olemusta.

teemu nurmi

Suomalaiset kutsuvat itseään kiekkokansaksi, mutta mitä se tarkoittaa?

Sitä selvittää nyt kymmenen jääkiekosta innostunutta Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijaa Kiekkokansa-projektissa.

Hankkeen tavoitteena on julkaista keväällä 2015 saman niminen kirja, jonka toimittavat Benita Heiskanen ja Hannu Salmi. Yhteistyötahona on Suomen Jääkiekkoliitto, jolle miesten A-maajoukkueen ensimmäisen MM-kullan 20-vuotisjuhlavuonna julkaistava kirja tulee kivana bonuksena.

Turkulaistutkijat etsivät myös sitä ketkä kuuluvat kiekkokansaan ja ketkä eivät.

Äänekkäimmät kiekkoihmiset on helpompi bongata ja profiloida kuin näkymätön kiekkokansa eli hiljaiset lajifanaatikot. Tutkimus yrittää tavoittaa heidätkin. 

Apuvälineenä on netissä oleva Kiekkokansa-kysely, jossa on projektin kokopäivätyöläisen Otto Latvan laatima kysymyspatteri Suomi-kiekon ihanimmista ja kamalimmista hetkistä sekä kiekon merkityksestä vastaajalle.

– Vastauksia on tullut ensimmäisen puolentoista viikon aikana noin tuhat. Toivomme saavamme niitä yhteensä tuhansia, Latva sanoo.

Benita Heiskanen kertoo, että kysely ja koko projekti oli hyvä lanseerata juuri Sotshin olympialaisten aikana, jolloin Leijona-kiekko pyörii ihmisten mielissä. Kysely jatkuu 31. toukokuuta saakka, jolloin myös Minskin MM-kisojen mestari on selvillä.

– On mielenkiintoista nähdä, miten suomalaisten menestys tai menestymättömyys vaikuttaa ihmisten vastausten sisältöön, Heiskanen aprikoi.

Tutkijat eivät tyydy vain analysoimaan nettivastauksia vaan ryntää suoraan toiminnan ytimeen katsomaan, mistä kiekkokansa on tehty.

Ryhmän jäsenet jalkautuvat Minskin keväisten kisojen ajaksi moneen eri paikkaan.

– Minä rekrytoin jo faneja, joita seuraan siitä asti, kun he valmistautuvat Minskin matkaan. Lähden kisoihin pakettimatkan varanneiden mukana, Heiskanen kertoo.

– Minä pyrin seuraamaan kisoja mediakeskuksesta käsin. Jäähalleissa meillä on pari äänimaisematutkijaa, joista toinen tutkii halleissa soitettavaa lätkämusiikkia ja toinen yleisiä muita ääniä hallissa. Yksi ryhmä jää Turkuun ja tarkkailee pubeissa otteluita seuraavia ihmisiä, Hannu Salmi lisää.

Leijonien edesottamuksiin liittyvät kiekkomuistot ovat monille ihmisille ankkurihetkiä, jotka he muistavat lopun ikänsä.

Jääkiekon sanotaan olevan vain jääkiekkoa, mutta se selitys ei riitä. Heiskanen ja Salmi muistuttavatkin, että urheilun kutsuminen pelkäksi viihteeksi ei anna asialle oikeutta.

– Urheilu on vakavasti otettava asia. Sillä on suuri merkitys yhteiskunnassa. Jos tori saadaan jääkiekon takia täyteen ihmisiä, on kyseessä mielenkiintoinen ilmiö, Salmi toteaa.

Kiekkokansa-sivusto löytyy osoitteesta https://blogit.utu.fi/kiekkokansa/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat