Paikalliset

Huumeita tilataan yhä enemmän postipaketteina kotiin

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) tuoreen huumetutkimuksen mukaan esimerkiksi huumausaineiksi luettavia lääkkeitä, muuntohuumeita ja GBL:ää (lakka) tilataan yhä enemmän netin kautta suoraan kotiin. Ilmiö näkyy myös Turun tullissa.

– Kyllä kasvu näkyy ja on näkynyt jo pidemmän aikaa. Esimerkiksi viime vuosi oli juttujen osalta ennätyksellinen, rikostorjunnan esimies Juha Hentilä Turun tullista toteaa.

Huumeita ja lääkkeitä haetaan myös ulkomailta. Virosta tuodaan paljon bentsoja, subutexiä taas kulkeutuu erityisesti Ranskasta Ruotsin kautta Suomeen. Peräti 90 prosenttia huumeiksi luettavista lääkeaineista tilataan kuitenkin verkkokauppojen kautta postitse kotiin.

THL:n mukaan aineita voidaan tilata esimerkiksi muovipulloissa, joissa on puhdistusaine-etiketit. Aina toimintaa ei edes yritetä peitellä.

– Siinä kokeillaan kepillä jäätä, että tuleeko paketti perille. Usein ei tule, ja sitten saatetaan kiistää, ettei ole itse tilannut, Hentilä kertoo.

Vuonna 2012 Tullissa tavattiin jo 108 erilaista muuntohuumetta, joista 43 oli täysin uusia aineita.

Myös kannabiksen lisääntyvä käyttö näkyy THL:n tutkimuksessa. Erityisesti 25–34-vuotiaiden miesten kannabiksen käyttö on kasvanut. Kotikasvatus on suosittua, ja vuoteen 2007 verrattuna takavarikoitujen kasvien määrä on yli kaksinkertaistunut.

Useimmiten siemenet tilataan netin kautta, saadaan tutuilta tai viljelmistä. Tilattujen siementen määristä tullilla ei ole tilastoja, sillä siementen maahantuonti ei ole laitonta.

Tutkimus kertoo myös, että humalajuominen ja ravintoloissa käynti on selvästi yleisintä kannabista sekä useita eri huumeita käyttäneillä. Oletus siitä, että kannabiksen käyttö korvaisi alkoholinkäyttöä, ei näyttäisi siis Suomessa pätevän. Pikemminkin kannabiksen käyttö esiintyy usein runsaan alkoholinkäytön rinnalla.

Keskeistä suomalaisessa päihdekulttuurissa on tutkimuksen perusteella myös huumausaineiden ja alkoholin sekakäyttö.

Huumeiden ongelmakäyttö

Amfetamiinin ja opiaattien ongelmakäyttäjiä oli vuonna 2005 Suomessa 14 500–19 000. Amfetamiinin osuus on lähes neljä viidestä ongelmakäyttäjästä. Ongelmakäyttäjistä miesten osuus on liki 80 prosenttia.

Kaikista ongelmakäyttäjistä 50-60 prosenttia on Etelä-Suomesta, ja näistä yli puolet pääkaupunkiseudulta.

Päihdehoitoon hakeutuneista lähes 60 prosenttia on eri aineiden sekakäyttäjiä.

Lähde: Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL)

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat