Paikalliset

Turkulaisteos kertoo totuuden kiekkokansasta

Jääkiekko jakaa kansan. Yleisölle se luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta erottaa niitä, jotka eivät koe lajia omakseen.

Arkisto


Usein väitetään, että suomalaiset ovat kiekkokansaa. Mutta mikä tämä kiekkokansa oikeastaan on: ketkä siihen kuuluvat, ketkä jäävät sen ulkopuolelle? Entä missä ja miten kiekkokansaa luodaan? Miten jääkiekko yhdistää ja erottaa?

Näihin kysymyksiin vastataan Turun yliopiston ja Åbo Akademin uudessa Kiekkokansa-teoksessa.

Kiekkokansa (toim. Benita Heiskanen ja Hannu Salmi ) on kymmenen tutkijan yhteishanke, joka pohtii, miltä jääkiekko näyttää, kun sitä katsotaan yleisöjen kannalta. Jääkiekko linkitetään laajempaan valtasuhteiden verkostoon, jossa kulttuuriset, taloudelliset ja poliittiset kytkökset nivoutuvat toisiinsa. Jääkiekkoa käytetään niin ideologian välikappaleena kuin propagandatarkoituksiin. Se on voimakas yhteisöllisen identiteetin vahvistaja ja me-hengen luoja. Yleisöille jääkiekko luokin juuri yhteenkuuluvuuden tunnetta. Samalla se myös erottaa niitä, jotka eivät koe lajia omakseen.

– MM-jääkiekosta on viimeisten 20 vuoden aikana tullut jokakeväinen rituaali, joka kerää kiekkokansan hetkeksi yhteen. Sellaisetkin suomalaiset, joita jääkiekko ei yleensä kiinnosta, innostuvat lajia seuraamaan. Toisaalta ne kyselyyn vastanneet, jotka eivät seuraa jääkiekkoa, kertovat voimakkaasta ulkopuolisuuden tunteen kokemuksista kisojen aikana, professori Hannu Salmi sanoo.

Yllättävintä tutkimuksen valossa on jääkiekon yhdistävä vaikutus kansainvälisellä tasolla. Toisin kuin jalkapallon MM-turnauksessa, jääkiekossa ei esiinny juuri lainkaan huliganismia, vaan kisakävijöiden välillä on voimakas solidaarisuuden tunne.

– Sen sijaan, että kisat olisivat aikaansaaneet pelkästään kansan sisäisen yhtenäisyyden tunteen, fanit kokivat voimakkaasti eri maiden kisakansojen yhteisöllisyyden, kuvailee dosentti Benita Heiskanen.

Kirjaa varten toteutettiin laaja internetkysely, joka oli avoinna kevään 2014 ajan Sotšin olympialaista Minskin MM-kisoihin. Kyselyyn osallistui lähes 2000 vastaajaa kaikkialta Suomesta ja myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Kiekkokansa-teos julkaistaan perjantaina 15. toukokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat