Puheenaihe

Näiden hyväpalkkaisten ammattilaisten määrä kasvoi 7000:lla – lisää työpaikkoja on luvassa

Lääkärit tekevät lahjoituksen turvapaikanhakijoille.

Jukka Hämäläinen

Lääkärimäärä on kasvanut 2000-luvulla voimakkaasti, tiedottaa Lääkäriliitto.

Liiton mukaan lääkäreitä on nyt noin 4 000 ja erikoislääkäreitä lähes 3 000 enemmän kuin 15 vuotta sitten. Eri erikoisaloilla lääkärimäärät kehittyvät kuitenkin eri suuntiin: esimerkiksi kirurgian alat ovat kasvussa, kun taas psykiatrien määrä on vähenemässä.

Lääkäriliitto ennakoi lääkärityövoiman kehitystä noin viiden vuoden välein. Tuorein ennuste ulottuu vuoteen 2030. Sen mukaan lääkärien määrä nousee noin 2 000:lla ja erikoislääkärien määrä noin 1 000:lla.

Kirurgisille aloille on odotettavissa neljänneksen lisäys. Käsikirurgia, neurokirurgia ja plastiikkakirurgia kasvattavat lääkärimääriään jopa 50 prosenttia. Myös akuuttilääketieteeseen ja anestesiologiaan on odotettavissa lisää lääkäreitä.

Sisätautien erikoisalojen näkymissä on hajontaa. Eniten uusia erikoislääkäreitä tulee esimerkiksi kardiologian, eli sydänsairauksien sekä infektionsairauksien alolle. Sen sijaan esimerkiksi reumatologien määrä supistuu.

Lasten-, nuoriso- ja oikeuspsykiatrien määrät pysyvät ennallaan, mutta aikuispsykiatrien määrä vähenee neljänneksellä, eli yli kahdella sadalla lääkärillä. Psykiatrian kehityksen taustalla on kiihtyvä eläköityminen 2020-luvulle tultaessa.

Yleislääketieteen erikoislääkärimäärä näyttää liiton mukaan jatkavan hidasta vähenemistä.

Työterveyshuollon lääkärimäärä on kasvanut voimakkaasti. Jos trendi jatkuu, kasvaa alan lääkärimäärä vielä neljänneksellä eli yli 200 lääkärillä. Tulevan hallituksen kaavailut työterveyshuollon uudistamiseksi voivat tosin kääntää tämän trendin.

Ennuste ei ota kantaa lääkäreiden työvoiman kysyntänäkymiin. Väestön ikääntyminen lisännee työvoiman tarvetta esimerkiksi geriatrian, syöpätautien ja neurologian aloilla.

– Tietyillä aloilla lääkärimäärät ovat jo kasvaneet runsaasti, ja nyt olisi arvioitava, tarvitaanko aloille vielä lisää lääkäreitä. Myös uudet hoitomenetelmät ja käytännöt sekä palvelujärjestelmän muutokset vaikuttavat erikoisalakohtaiseen lääkäritarpeeseen, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat