Keikalla

Suomipunkin ikoni kahden eri bändin kanssa Turkuun

Lumilautailija Enni Rukajärvi kuunteli Kakka-hätä 77:ä ennen hopealaskuaan Sotšin talviolympialaisissa. Ennin murheeksi yhtyeeltä ei ole luvassa enää uusia lauluja. - Se oli Turku-bändi, enkä ole asunut Turussa vuoden 2006 jälkeen, Teemu Bergman (edessä) kertoo.

Santtu Särkäs

Tulevana viikonloppuna Turun Klubi täyttyy punkrockin ystävistä, kun AP-fest tarjoaa kahden päivän ajan aimo kattauksen kotimaisia alan huippunimiä sekä nousevia lupauksia.

Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman tunnetuimpia hahmoja on Teemu Bergman, 35, joka esiintyy perjantaina Kakka-hätä 77:n ja lauantaina The Heartburnsin kanssa.

– AP-festeissä on todella mukavaa, paljon hyviä kavereita ja bändejä. Hyvät festarit, mies kehuu.

Mies tunnetaan myös laulaja-kitaristina ja lauluntekijänä Pää Kii -yhtyeessä, jonka puolitoista vuotta sitten ilmestynyt esikoisalbumi Pää Kii sai ylistystä osakseen niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin.

Menevätkösinulla koskaan eri bändiesi biisit sekaisin, Teemu?

– Ei mene. Tai ehkä niin, että ei täysin muista omia biisejään, mutta ei ne keskenään sekaisin mene. Vaikka ne voi olla keskenään aika samanlaisia, koska me suositaan niissä aika paljon samoja sointukulkuja.

 

Levymme möi muutaman tuhat kappaletta, ja se on ihmisten mielestä hyvin menestynyt.”

Suositeltava sointukuvio on lahjakkaan miehen mukaan A-E-F#-D – tosin G-D-E-C on myös hyvä.

 

– Sehän johtuu kaikkien ihmisten äänialoista ja mulla se on aika kapea, hän naurahtaa.

Hän paljastaa, ettei ole kirjoittanut vielä yhtäkään laulua Pää Kiin kakkosalbumille.

Silti hän ei tunnusta paineita luoda jatkoa menestysteokselle.

– Mikä on nykyään hyvin menestynyt, mies kysyy.

Hänen mukaansa ei ole tapana kysyä myöskään siivoojalta, uskaltaako hän tulla huomenna töihin onnistuneen työpäivän jälkeen.

– Levymme möi muutaman tuhat kappaletta, ja se on ihmisten mielestä hyvin menestynyt, mies hymähtää.

– Jos olisit kysynyt Eppu Normaalilta Maximum Jee Jeen (1979) jälkeen, että uskallatteko edes tehdä levyjä enää, kun levy möi niin hyvin, niin totta kai ne uskalsi.

 

Haaveissa siintää ajatus soittaa kantria Townes Van Zandtin ja David Allan Coen hengessä.”

 

Bergmanilla on käynyt mielessä, että joskus voisi soittaa muidenkin tekemiä lauluja ja erilaista musiikkia. Lähinnä se on taidoista kiinni.

– Ei kukaan oikein ota minua niiden bändeihin, hän surkuttelee.

Miehen kohtalo on tulla kutsutuksi muun muassa 2000-luvun lahjakkaimmaksi suomipunkkariksi, Suomen suosituimmaksi punkkariksi sekä suomipunkin messiaaksi.

Silti hänen haaveissa siintää ajatus soittaa kantria Townes Van Zandtin ja David Allan Coen hengessä.

– Kasvaa vähän aikuiseksi ehkä, mies tunnustaa.

Outlaw-kantria?

– Lainsuojatontako? No, jos se on lain ulkopuolella, niin en minä niin tyhmä ole, että kertoisin sen. Koska kun poliisit lukevat tätä lehteä, ne pidättävät minut. Mutta toki kaiken maailman pahistoiminta kuuluu aina asiaan, hän virnistää.

Teemu Bergman

s. 1978 Kouvola

Laulaja, kitaristi ja lauluntekijä, asuu nykyään Helsingin Kalliossa.

Nykyisiä yhtyeitä Pää Kii, The Heartburns, Kakka-hätä 77 ja Kytänsoittajat. Muita yhtyeitä muun muassa Vaasankatu SS, Nazi Death Camp, Maho Neitsyt ja 20 Dollar Whore.

Pää Kii -debyyttialbumi valittiin Rumbassa ja Soundissa vuoden 2012 levyksi, Helsingin Sanomissa se sai täydet viisi tähteä. Levy palkittiin myös Kriitikkojen Valinta –Emmalla.

Lumilautailija Emmi Rukajärvi on kertonut medialle kuunnelleensa Kakka-hätä 77:n ja Wastedin musiikkia ennen hopealaskuaan Sotšin talviolympialaisissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Keikalla

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat