Paikalliset

Kovat vastikkeet tyhjentävät liiketiloja

Silver Studion yrittäjä Suvi Kantola harmittelee putkiremontin kohtuuttomalta tuntuvia kustannuksia.

Tomi Kangasniemi

Keskustan liiketilojen tyhjeneminen on jatkunut Turussa jo pitkään. Yrityksissä ilmiötä ei ihmetellä, sillä liiketiloista maksetaan korkeita vuokria ja vastikkeita. Lisäksi remontit panevat yritysten toimeentulon todelliselle koetukselle.

Suvi Kantolalla on korutarvikkeiden erikoisliike Silver Studio Eerikinkadulla. Hän maksaa omistamistaan tiloistaan 2,7-kertaista vastiketta, ja nyt maksettavaksi koituu myös osuus putkiremontista kovalla kertoimella. Kantolalle remontin hinta on 75 000 euroa.

– Asukkaiden kylpyhuoneet laitetaan uusiksi, mutta liiketiloissani on vain wc, joten minulta uusitaan käytännössä vain wc-pytty, Kantola kummastelee.

Kantola tietää, että voisi yrittää hakea remonttiosuutensa kohtuullistamista. Helpotusta tuskin olisi luvassa, sillä harva osakas on valmis maksamaan vastaavasti enemmän omasta remontistaan.

– Aika moni vuokralla ollut yritys on tästä korttelista lähtenyt pois. Enkä sitä ihmettele, sillä 500 euroa kuukaudessa lisää maksettavaa nostaa vuokran pilviin.

Toiminnanjohtaja Kaisa Leiwo Varsinais-Suomen Kiinteistöyhdistyksestä myöntää, että yritykset voivat olla vaikeassa tilanteessa korkeiden vastikkeiden ja remonttikustannusten kanssa.

– Vastikkeet voivat olla hurjiakin, ja monissa yhtiöissä pääomavastikkeessa, jolla korjauslainaosuutta maksetaan pois, voi olla sama kerroin kuin hoitovastikkeessa.

Leiwon mukaan yritys voi toki hakea vastikkeen pienentämistä tai remontin osalta kulujen kohtuullistamista. Se on kuitenkin vaikeaa.

– Prosessi on hankala, sillä se vaatii suostumuksen jokaiselta taloyhtiön osakkaalta siitä, että heidän oma vastikkeensa nousisi. Siihen se yleensä kariutuu.

Tyhjät liiketilat ongelma myös osakkaille

Tyhjenevien liikehuoneistojen aiheuttamat ongelmat tiedostetaan myös asunto-osakehtiöiden hallitusten puheenjohtajia edustavassa Puheenjohtajien klubissa.

– Kun tiloja on tyhjinä, ei ole vuokratuloja, ja se taas on budjetin kannalta vähemmän hyvä tilanne. Puhutaan kuitenkin isoista summista vuositasolla, klubin puheenjohtaja Mika Artesola toteaa.

Artesola muistuttaa kuitenkin, että tyhjenevät liiketilat eivät ole vain keskustan ongelma.

– Tyhjää tilaa löytyy myös esimerkiksi lähiöiden liikekeskuksista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat