Paikalliset

Merihenkinen toiminta säilyy Ruissalon telakalla jatkossakin

Ruissalon telakka-alue voidaan erittäin karkeasti jakaa kahtia: vasemmalla on Joakim Håkansin aluetta Alfons Håkans Oy:n käytössä ja oikealla Kiinteistöliikelaitoksen aluetta, jonka jatkokäyttöä pohtii Pekka Paasio.

teemu nurmi

Ruissalon telakka suinkaan ole autio ja pystyyn kuollut paikka täynnä lahoavaa puuta ja ruostuvaa rautaa vaikka Turun Satama alueesta luopuikin yhtiöittämisensä yhteydessä viime vuonna. Kesällä kaupunki myi Joakim Håkansille telakan koneistamorakennuksen, venehuoltohallin, teräshallin, toimistorakennuksen ja väestösuojan. Kauppaan kuului myös 150 tonnin vetotelakka ja laituri. Samalla alueelta vuokrattiin Håkansille noin 20000 neliötä.

Nyt Alfons Håkans Oy:n korkein operatiivinen johto työskentelee telakalla olevassa huvilamaisessa konttorirakennuksessa ja rannassa sekä peltiseppien tilassa on täysi tohina päällä. Koneasentajahalliin tulee Joakim Håkansin vaimon sisustusliike sekä kahvila.

Kiinteistöliikelaitos hallinnoi telakan muita alueita, joiden jatkokäytölle kaupunki laadituttaa yleissuunnitelman. Esitystä valmistelee projektipäällikkönä kokenut Pekka Paasio. Hän on tyytyväinen, että aikoinaan maailmankuulun Turun Veneveistämön alueella toimii nytkin merialan yritys. Vanha henki pidetään tavallaan elossa.

– Koko alueelle, jokaiseen rakennukseen olisi löydettävä alueen ja rakennuksen hengen mukainen käyttötarkoitus. Kaikki lähtee liikkeelle siitä, mihin tarpeisiin halutaan vastata, Paasio sanoo.

Telakalla on yhä veneiden talvisäilytystä, mutta säilytystilat ovat kesäisin tyhjillään. Korkeaa veistämörakennusta voi käyttää monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Alueella jo 1990-luvun alusta toimineen luontokoulu Tammenterhon tuleva tilantarve on selvityksen alla.

Luontokoulun naapurissa olevan varastorakennuksen Paasio soisi toimivan vaikka niin sanottuna Ruissalon kauppana, mikä olisi todellinen sekatavarakauppa. Ajatus siitä on tosin vain hänen henkilökohtainen aihionsa.

Jatkossa lisääntyvään pysäköintitarpeeseenkin vastaaminen on tärkeää. Nyt Tammenterhon lähistön teille ja poluille pysäköivät ulkoilijat hallitsemattomasti sikin sokin. Oma roolinsa on telakan venesatamalla, jossa on 30 paikkaa.

Turun kaupunki määrittelee Ruissalon telakan olevan tulevaisuudessa veneilyyn liittyvien asioiden ohella yleisessä virkistys- ja tapahtumakäytössä. Alueelle onkin tulossa jo tulevana kesänä kaksi tapahtumaa. Perinteiset juhannustanssit järjestetään rannassa 20.6. Kokko palaa meren päällä ponttoonilla.

Uittamolla muutaman vuoden juhlittu Ilmiö-festivaali muuttaa Ruissalon telakalle. Uusi H2Ö-festivaali järjestetään 18.-19. heinäkuuta monessa eri paikassa telakka-alueella.

Paasio muistuttaa, että erilliset tapahtumat ovat vain kerma kakun päällä. Niiden lisäksi tarvitaan jotain pysyvää.

– Kun kaupunki on linjannut, mitä se haluaa, pääsemme eteenpäin ja etsimään pääsuunnittelijaa. Selvää on se, että joka tulee tulee käyttäjäksi, osallistuu myös kustannuksiin, Paasio muistuttaa.

Turun Veneveistämö

Turun Veneveistämö perustettiin 1889. Purjeveneet muodostivat tärkeän osan veistämön toiminnasta, joskin ajoittain moottoriveneitä rakennettiin huomattavasti enemmän. Ensimmäinen moottorivene rakennettiin 1891 ja muutamassa vuodessa niiden rakentaminen yleistyi. Sarjatuotantoon päästiin 1903, kun ensimmäiset venemoottorien maahantuojat tilasivat veneitä, varustivat ne moottoreilla ja myivät omina tuotteinaan.

1920-luvulla veistämö rakensi pääasiassa kilpaveneitä, 1930-luvulla taas yksittäisiä matkapurjehdusveneitä sekä yksinkertaisia veneitä suurina sarjoina. Sarjatuotanto ja yksittäiset suuret ja loisteliaat huviveneet olivat leimallisia veistämön sodanjälkeiselle toiminnalle.

Työntekijöitä veistämöllä oli parhaimmillaan 217. Joinain vuosina Turun Veneveistämö oli Pohjoismaiden suurin työntekijöiden määrää verrattaessa. Vuonna 1954 Turun Veneveistämö lopetti toimintansa. Kaikkiaan Turun Veneveistämö rakensi yli 5200 venettä ja laivaa. Niitä päätyi kaikkiin maanosiin.

Lähde: Jarmo Saarinen, amanuenssi, Forum marinum -säätiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat