Paikalliset

Mies, jonka puheluihin vastataan

HENKILÖ Pitkä mies kömpii ulos isosta mersusta. 194-senttinen Heikki Vaiste on tottunut sanomaan yläviistosta suoraan, mitä hän ajattelee.

Heikki Vaiste katsoo tarkasti, mitä hän poimii aamislautaselleen ja kiinteistösalkkuunsa.

Janne Kaijärvi

Heikki Vaiste kuuluu Turun vähäväkiseen supervaikuttajien joukkoon. Yritys- ja kiinteistökaupoilla miljoonaomaisuuden rakentanut Vaiste herättää suorapuheisuudellaan voimakkaita tunteita Turussa.

– Se on yksi lysti, mitä muut ajattelevat, Vaiste kuittaa.

Heikki Vaiste tuli Turkuun tasan 50 vuotta sitten opiskelemaan tekniikkaa. Mieleinen tyttö löytyi muutaman vuoden kuluttua Auran nuortentalolta. Häitä tanssittiin vuonna 1969.

– Samalla koulumatkalla tässä vielä ollaan. Eikös se ole niin, että 50 vuotta tarvitaan, jotta voi kutsua itseään turkulaiseksi, Vaiste naurahtaa.

Vaiste on menestyvän yrittäjän prototyyppi. Hän perusti vuonna 1976 Pesutekniikka Oy:n, joka teki muun muassa korkeapainepesuja ja imutöitä. 11 vuotta myöhemmin Servisystems osti yrityksen ilmeisen kovalla hinnalla.

–Symbolinen korvaus, Vaiste virnistää.

Yrityskaupan jälkeen Vaiste vetäytyi viideksi vuodeksi rakentamaan kesämökkiä Merimaskuun. Kun Suomi ajoi 1990-luvun alussa syvään lamaan, Vaistetta huudettiin apuun ostamaan pankkien syliin päätyneitä konkurssipesiä. Siitä käynnistyi kiinteistökauppa, joka jatkuu edelleen.

Vaisteen perhe omistaa noin 200 000 neliötä erilaisia kiinteistöjä, joista noin puolet on Turussa. Kohteiden määräksi Vaiste arvaa 45.

– Jossakin vaiheessa niiden määrä menetti merkityksensä.

Vaiste keskittyi pitkään yritysten käyttöön tarkoitettujen tilojen hankkimiseen. Viime aikoina myös asunnot ovat alkaneet kiinnostaa häntä. Vaiste omistaa myös muun muassa Hotelli Helmen ja Pansion lämpölaitoksen. Tuorein hankinta on enemmistöosuus Manhattanin liikekiinteistöstä.

Vaiste on keskeinen vaikuttaja Turussa, vaikka hän itse vähättelee asemaansa.

–No, puheluihini kyllä vastataan. Ja olen yleensä saanut asiani hoidettua, Vaiste hymähtää.

– Minulle päin soitetaan, kun ollaan vaikeuksissa, hän lisää.

Vaiste on aktiivisesti mukana erilaisissa yhteisöissä. Vapaaehtoinen maanpuolustus, golf ja rotarit ovat lähellä miehen sydäntä. 1980-luvulla Vaiste toimi Kaarinan kokoomuksen puheenjohtajana, mutta politiikka jäi, kun perhe muutti Turkuun. Nyt hän kuvaa itseään poliittisesti kodittomaksi.

– Suomessa on vain erilaisia työväenpuolueita, ei porvaripuoluetta, Vaiste tuhahtaa.

Vaiste on tullut suurelle yleisölle tutuksi lähinnä toriparkin keulakuvana. Lähes 40 vuotta kestäneen hankkeen vaiheet saavat 68-vuotiaan vaikuttajan sapen kiehahtamaan.

– Täällä vastustetaan kaikkea ja kaikki saavat valittaa kaikesta. Ja tilanne vain pahenee jatkuvasti, Vaiste kivahtaa.

Vaisteen mielestä kantakaupunki alkaa pian muistuttaa autiokaupunkia tyhjine liiketiloineen. Hän toivoisi keskustaan asuntoja jopa 10 000 ihmiselle.

– Nyt meillä on jo sukupolvi, joka ei ole edes käynyt Turun keskustassa, Vaiste ihmettelee.

– Ei se riitä, että opiskelijat painavat jokirannassa edestakaisin.

Myös Turun taloustilanne vetää Vaisteen otsan rypyille. Hänen mielestään tärkeitä päätöksiä on siirretty vuosikymmeniä, ja nyt lumipallo lopulta putoaa päättäjien syliin.

– Täällä vain pyöritetään arkea, mutta ei investoida tulevaisuuteen. Ei voi olla terve tilanne, että kaupunki on Turun kolmanneksi suurin työnantaja, Vaiste sanoo.

Vaiste ihmettelee myös opiskelijoiden asenteita. Hänen mielestään opiskelun ensisijainen tarkoitus on rakentaa ihmisen valmiutta kilpailla omalla osaamisella yritysmaailmassa.

Vaisteen mielestä jokainen on velkaa yhteiskunnalle lapsuudessa ja nuoruudessa saatujen palvelujen seurauksena.

– Se velka pitää jokaisen itse maksaa veroina takaisin. Silloin tilanne on terve, Vaiste kiteyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat