Paikalliset

Keskiaikaiset markkinat vetää väkeä jo lähes kuin Porin Jazz

Keskiaikaisilla markkinoilla käy väkeä enemmän kuin Kuopiossa tai Lahdessa on asukkaita.

Keskiaikainen tunnelma rakennetaan markkinamyyjien, käsityöläisten, ritareiden, musikanttien ja leikareiden avulla Vanhan Suurtorin ympäristöön.

Anni Pikkanen

Turun kesästä tulevat ensimmäisenä mieleen Ruisrock, DBTL ja Turun linna. Yksi tapahtuma vetää kesällä kävijöitä kuitenkin enemmän kuin mikään näistä.

– Keskiaikaisilla markkinoilla oli viime kesänä noin 120 000 kävijää. Viime vuosien trendi on ollut, että kävijämäärä vain kasvaa, Keskiaikaisten markkinoiden tuottaja Suvi Kotilainen kertoo.

Esimerkiksi Ruisrockin kävijäennätys on ollut 93 000.  Porin Jazzissa käy vuosittain noin 150 000 ihmistä. Keskiaikaisilla markkinoilla käy väkeä jo niin paljon, että se yltää Suomen suurimpien kesätapahtumien kastiin.

– Suoma-kiertueella huomaa, että Keskiaikaisilla markkinoilla on paljon faneja. Eniten meiltä kysytään, koska ne Keskiaikaiset markkinat Turussa ensi kesänä ovat, myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Hirvenoja Visit Turusta sanoo.

Keskiaikaiset markkinat käynnistyivät parikymmentä vuotta sitten pienenä tapahtuman Brinkkalan pihassa. Kotilainen sanoo, että säät vaikuttavat kävijämäärään, mutta silti yleisömäärä on räjähtänyt.

– Markkinoita on kehitetty jatkuvasti. Tänä kesänä olemme laajentaneet esimerkiksi lasten tapahtumia Porthaninpuistossa.

Keskiaikaiset markkinat vetävät väkeä monestakin syystä: alueelle ei ole pääsymaksua, tapahtuma sopii koko perheelle ja se sijoittuu hyvään ajankohtaan.

Kotilaisen mukaan tapahtuma halutaan pitää Vanhan Suurtorin alueella.

– Tuomiokirkkotori olisi houkutteleva paikka, mutta välissä on vilkasliikenteinen katu, siksi tapahtuman laajentaminen on hankalaa.

Rohan Tallien järjestämät hevosturnajaiset pidetään kuitenkin Tuomiokirkkotorilla, lisäksi Turun tuomiokirkolla on omaa ohjelmaa Keskiaikaisten markkinoiden aikana.

Satu Hirvenoja Turku Visitistä sanoo, että tapahtuman laajentaminen saattaisi jopa olla riski.

– Tapahtumaa pitäisi olla sitten niin paljon enemmän. Olisiko laatuvaatimukset täyttäviä myyjiäkään riittävästi, hän empii.

– Tällaiset tapahtumat ovat joka tapauksessa Turun alueelle hyvin tärkeitä. Turistit tulevat tänne aina jonkun syyn takia.

Pitäisikö Keskiaikaisten markkinoiden aluetta laajentaa?

kyllä
56% (92 ääntä)
ei
44% (71 ääntä)
Ääniä yhteensä: 163

Keskiajan markkinoita järjestetty
Turussa vuodesta 1996 alkaen

Ensimmäiset Keskiaikaiset markkinat järjestettiin Brinkkalan sisäpihalla 1996. Vuosi vuodelta tapahtuma on laajentunut.

Keskiaikaiset markkinat järjestää nykyään Turun Suurtorin keskiaika ry. Turun Suurtorin keskiaika ry on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys, joka pyrkii edistämään keskiajan historian, arkeologian, muinaistekniikan ja käsityötaitojen tuntemusta ja harrastusta. Keskiajan Turku on tapahtumakokonaisuus, joka koostuu neljästä eri tapahtumasta: Keskiaikaisista markkinoista, Keskiajan Turku Tuomiokirkossa -tapahtumasta, Turun Linnan keskiaikatapahtumasta sekä keskiajasta Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Keskiajan markkinat alkavat torstaina 25.6. ja jatkuvat sunnuntaihin 28.6. asti. Markkinat ovat arkisin kello 12–20, viikonloppuna kello 12–18.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat