Paikalliset

Topinojan jätevuoret katosivat - lähes kaikki kotitalousjäte jo hyötykäytössä

Iso osa Topinojan jätekeskukseen saapuvasta jätteestä pystytään vielä hyödyntämään, kertoo TSJ:n neuvoja Miia Jylhä.

Tomi Kangasniemi


Massiivinen jätevuori Topinojan kaatopaikalla on enää muisto vain. Kaatopaikallekin tulevasta jätteestä suuri osa pystytään jo hyödyntämään.

Kipsilevy on uusimpia menestystarinoita. Kipsilevyä tulee Topinojalle yllättävän paljon, ja se voidaan nykyisin hyödyntää uuden kipsilevyn tuotannossa.

– Myös posliinin kierrätystä testataan. Vessanpönttöjä ja lavuaareja on kierrätetty jo pidempään, ja niiden keräys on vakiintunutta. Viime aikoina on testattu astioiden kierrätystä, ja sekin on lähtenyt hyvin käyntiin. Posliinijäte lähtee täältä tiilitehtaalle Kemiöön, neuvoja Miia Jylhä Turun Seudun Jätehuollosta (TSJ) kertoo.

Kun Topinojalla katselee ympärilleen, tuntuu tosiaan siltä, että kaikelle mahdolliselle jätteelle on jo oma lavansa tai konttinsa.

– Täälläkin on vielä yli 30 vaihtoehtoa sille, mihin jäte päätyy. Esimerkiksi puujäte haketetaan ja lähetetään lämpövoimalaan käsiteltäväksi.

Kierrätyksen tehostuttua kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä on jatkuvasti pienentynyt. Yhdyskuntajätteen osalta TSJ:n laskelmien mukaan seudun hyötykäyttöaste on jo 98 prosenttia - eli siis vain kaksi prosenttia yhdyskuntajätteestä päätyy enää kaatopaikalle.

– Esimerkiksi pehmustetut huonekalut murskataan jyrällä, jolloin niistä saadaan vielä irrotettua esimerkiksi puuosat ja metallijouset, Jylhä muistuttaa.

Hyödyntämätön jäte päätyy Topinojalla jätepenkkaan. Jäte tiivistetään ja peitetään. Penkasta pystytään vielä keräämään energiantuotantoon kaatopaikkakaasua. Myös syntyvät suoto- ja valumavedet puhdistetaan.

Vaikka kierrätys toimii jo varsin tehokkaasti, aina on parantamisen varaa. Ihmisillä riittää kyllä kierrätysintoa, mutta jätteiden lajittelu ei ole itseisarvo - jätteille pitää löytyä myös järkevä jatkokäyttö.

Jätelajittelun tehostamiseen kaivataankin myös yritysmaailman uudistuksia.

– Pullonkaulana on, että ei löydy sopivia käsittelijöitä ja jatkojalostajia. Pitäisi syntyä lisää innovaatioita ja tuotteita, joissa hyödynnetään kierrätettävää materiaalia, Jylhä miettii.

 

Biojätteen keräys tulossa suuremmille taloyhtiöille

Ensi vuoden alku tuo muutoksia biojätteen keräykseen. Kiinteistöjen kaatopaikkajätteen erilliskeräys loppuu, ja kodeissa yksittäiset palamattomat jätteet voi laittaa polttokelpoisen jätteen astiaan.

Yli 20 asunnon asuinkiinteistöille taas astuu voimaan biojätteen lajittelu. Myös tietyillä alueilla sijaitsevat pienemmät taloyhtiöt voivat liittyä mukaan biojätteen keräykseen.

Muutoksia tulee myös muovijätteen keräykseen. Pakkausten tuottajavastuun myötä myös muovipakkauksia aletaan kerätä erikseen muutamissa aluekeräyspisteissä.

Lisätietoa muutoksista löytyy Turun Seudun Jätehuollon sivuilta www.tsj.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat