Paikalliset

Vuorenneito nukkuu kaukolämpötunnelin suulla

TAIDE Turkulaistaiteilija Mauri Kososen teos sulautuu Luolavuorentien maisemaan.

Mauri Kosonen


Mauri Kososen kesäurakka sai ihmetteleviä katseita ohikulkijoilta ja autoilijat lähes kurvasivat ulos tieltä hämmästellessään, mikä muutos Luolavuorentien kaukolämpötunnelin suuaukolle on tapahtumassa.

Noin kuukauden aikana Kososen maalaustyöstä syntyi pikkuhiljaa Vuorenneito-ympäristöinstallaatio, johon kuuluu tunneliaukon seinissä oleva peikkotyttömaalaus sekä viereiseen kaukolämmön pumppu- ja venttiiliasemaan toteutettu herätyskello.

Vuorenneito on yksi Turku Energian uusimmista ympäristötaideteoksista. Jo noin sata sähkönjakelukaappia on saanut taiteellisen ilmiasun. Nyt myös kaukolämpökohteita on otettu mukaan taideprojektiin.

Ensi vuonna Kankaanpään taidekoulusta kuvataiteilijaksi valmistuva turkulainen Kosonen teki teoksensa Turku Energian kesätyössä, johon kuului myös Turun kaasukellon kaasupallon Window of the Sun -ympäristötaideteos.

Kososella oli vapaat kädet suunnitella Luolavuoren maalaus. Lopputulos vastaa miehen mukaan sitä mitä hän mielessään alunperinkin ajatteli.

– Paikka herätti mielikuvan norjalaisesta vuoristosta ja trolleista. Tunnelin suuaukon muodot sopivat hyvin Vuorenneidolle, Mauri Kosonen sanoo.

Jättimäisen julkisen taideteoksen tekemisessä riittää haasteita. Tunneliaukon seinässä on korkeimmalla kohdalla 90 asteen kulma, siinä on muhkuraista ja röpelöistä kalliota, aaltopeltiseinää, tikkaat, ovi...läheltä katsottuna teos ei hahmotu, mutta Luolavuorentien toiselta puolelta katsottuna Vuorenneito on kuin se olisi ollut seinässä aina.

– Tärkeää olis saada erilaiset saumakohdat häivytettyä. Näin suuren teoksen maalaaminen on haastavaa siksikin, että nosturista ei nähnyt kokonaisuutta vaan oli pakko käydä jatkuvasti kauempana katsomassa, miltä tilanne näyttää, Kosonen kuvailee projektia.

Teos näyttäytyy katsojalle eri vuorokauden- ja vuodenaikoina eri tavoin. Mauri Kosonen arvioi, että juuri nyt Vuorenneidon sävyt ovat parhaimmillaan noin kello 17.

– Uskon teoksen sulautuvan hienosti maisemaan myös syksyn ruskan aikana sekä talvella, jolloin lumi peittää ympäröivän maaston.

Vuorenneito nukkuu nyt, mutta herääkö hän pumppu- ja venttiiliaseman kellon soittoon? Aseman katolla on nimittäin tuulikello, joka soi, kun tuulen voimakkuus on 10 metriä sekunnissa.

Mauri Kososen kaasukellon kaasupalloon tekemä Window of the Sun -ympäristö- ja videoinstallaatio paljastetaan Taiteiden yönä 13. elokuuta kello 23. Silloin kaasupalloon heijastetaan NASA:n tuottamaa muokattua 11-metristä videokuvaa, johon on tallennettu auringon vaiheita kolmen vuoden ajalta.
Paljastustilaisuuden ohessa on Kososen pop up -taidenäyttely, joka alkaa kello 22. Videoprojisointi on päällä kello 06 asti.
Projisointi pyörii palloon heijastettuna vakituisesti syksystä alkaen. Pallossa riittää silti ihailtavaa päiväsaikaankin. Sen alusta on päällystetty punaisella kuorihakkeella.
Window of the sun on yksi Energiateollisuuden ja HUMAKin järjestämän valtakunnallisen Ideakilpailun voittajaehdokkaista, jolla tehtiin kaukolämpöä näkyväksi. Projekti on toteutettu yhdessä Turku Energian kanssa.
Teoksen videoluonnokseen voi tutustua osoitteessa http://youtu.be/r6hPIgjqsO8.  Lisää tietoa Turku Energian ympäristötaideteoksista löytää osoitteesta: www.turkuenergia.fi/tietoa-meista/paikallisesti-mukana/taidetta-turkulai....

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat