Minne mennä

Markus Allan juhlii syntymäpäiviään Turussa

Markus Allan esiintyy Turussa perjantaina.

Magnumlive

Iskusävelien ja tangojen taitaja Markus Allan juhlii 70-vuotispäiväänsä Turussa kahdessa eri tilaisuudessa. Tangotaituria voi kuunnella ensin perjantaina 14. elokuuta kello 14 Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa ja sitten kello 19 alkaen Littoisten lavalla.

Kummassakin tapahtumassa esiintyy myös tangokuningas Sebastian Ahlgren . Koko illan lavalla kuullaan perinteistä tanssimusiikkia ja tietenkin erityisen paljon Markus Allanille rakkaaksi käyneitä tangoja.

Aslak Allinniemi kertoo Allanin juhlalevyn sisäkannessa, että kun Markus Allan (oikealta nimeltään Hemmi Allan Isberg ) kävi mestari Toivo Kärjen koelaulussa vuonna 1962, niin Allanin laulutaito kyllä vakuutti Kärjen, mutta taiteilijanimen löytäminen ei ollutkaan kovin helppoa. EXPO-hallissa järjestettiin jopa kilpailu taiteilijanimen löytämiseksi. Ehdotuksia tuli yli 600, mutta Toivo Kärki ei kelpuuttanut niistä ainuttakaan. Papin poikana Kärjeltä kävi nimenanto lopulta sujuvasti ja Kärki sanoi Allan Isbergille, että ”sinä olet sitten Markus Allan”.

Syksyllä 1963 Allan voitti SM-laulukilpailun miesten sarjan ja levytysstudioon päästiin marraskuussa, jolloin Markus Allan sai Kärjeltä levytettäväkseen ”Liljankukan”. Liljankukasta tuli niin suosittu, että kappale kilpaili listasijoituksista Suomessa itsensä Beatlesin kanssa. Myöhempiä 60-luvun hittejä olivat muun muassa ”Sokeripala” ja ”Elämän valtateillä”.

Markus Allan oli myös Suomen television pioneeriesiintyjiä. Jo vuonna 1961 Markus Allan esiintyi Tesvision ohjelmassa, jota isännöi Antti Einiö .

– Hiustyyli noudatti jo silloin tämän päivän tyyliä ”ohutta ohimolta ja paksua päältä, Markus Allan nauraa.

Taitava ja muuntautumiskykyinen laulaja on kiertänyt maita ja mantereita jo yli 50 vuoden ajan. Tangon ilosanomaa on viety Cannesista Pariisiin aina New Yorkiin asti. Esiintyminen Aki Kaurismäen elokuvassa ”Kauas pilvet karkaavat” vei Markus Allanin esiintymistilaisuuksiin ulkomaita myöten ja elokuvan nimikappale nosti Markus Allanin tähden jälleen uuteen nousuun.

Allan on pisimpään Suomessa levyttänyt romanilaulajamme ja uuden albumin nauhoitukset alkavat loppuvuodesta. Myös kaikki vielä vain vinyylilevyillä olevat laulut julkaistaan CD-versioina. Ensi vuonna Markus Allan esiintyy Suomessa juhlakiertueella ja pitkän tauon jälkeen alkavat myös säännölliset tanssilavakeikat.

– Ääni soi vielä hyvin ja tämän kesän esiintymiset vahvistivat ajatusta siitä, että minulla saattaa olla vielä annettavaa esiintymislavoilla, hymyilee tanssipaikkojen herrasmiehenä tunnettu, Tangofinlandialla palkittu Markus Allan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat