Paikalliset

Teatteri Akselin linja upposi heti yleisöön

Ihmisen osa -näytelmässä Salme Malmikunnasta näyttelee Eija Mäkinen ja Paavona on Hannu Rinne. Näytelmän ensi-ilta on 25. syyskuuta.

Ikaros Ainasoja


Turkulainen harrastajateatteri Teatteri Akseli on ollut hieman yli puolen vuoden toimintansa aikana oman kokoluokkansa menestystarina. Teatterin kaksi ensimmäistä näytelmää keräsi yhteensä 1200 hengen yleisön. Määrä on kova jo siksikin, että Akselin suurempaan katsomoon mahtuu 60-70 ihmistä ja pian käyttöön otettavaan pienempään nelisenkymmentä ihmistä.

– Katsojamäärä ylitti odotukset, teatterin hallituksen puheenjohtaja Kauno Takarautio ja hallituksen jäsen Emmi Louhivuori , kummatkin myös teatterin ohjaajia, kertovat iloiten.

Teatteri Akseli sijaitsee Humalistonkatu 8A:ssa toisessa kerroksessa entisissä kampaamotiloissa, jonne teatteriväki pääsi helmikuun alussa tekemään muutoksiaan. Kiire oli kova, sillä ensimmäinen ensi-ilta oli jo puolentoista kuukauden päästä.

– Se on liian lyhyt aika rakentaa teatteri katsomoineen ja valmistaa samalla näytelmä, mutta ehdimme kuitenkin, Takarautio muistelee intiimissä katsomossa, johon Akseli sai hankittua hyvällä hinnalla ajan patinoimat entiset Lahden kaupunginteatterin penkit.

Akselilaiset päättivät jo tilaa hakiessaan, että se saa olla maksimissaan kahden kilometrin päässä Kauppatorista. Moneen tilaan tutustumisen jälkeen löytyi nykyinen paikka, joka on saanut yleisöltäkin kiitosta.

Sijaintiakin tärkeämpi syy suosioon on monipuolinen linja. Emmi Louhivuori määrittelee Teatteri Akselin tekevän yleisölähtöistä teatteria, jonka näytelmille on jo lähtökohtaisesti odotettavissa kysyntää.

– Yleisö ei ole yksi suuri massa vaan katsojilla on erilaisia toiveita. Emme siksi halua lukkiutua yhden tyylilajin teatteriksi, mutta emme toisaalta halua tehdä liian kokeilevaakaan teatteria, jota tulee katsomaan kymmenen ihmistä. Taiteellinen kunnianhimo ja viihdyttävyys mahtuvat hyvin saman teatterin toimintaan, Louhivuori sanoo.

Teatteri Akselin avausnäytelmä oli musiikkiteatterikappale Myrskyluodon Maija , joka ei esittelyä kaipaa. Esitys oli niin suosittu, että teatteri järjesti siitä elokuun lopulla neljä lisänäytöstäkin. Toisena Akseli teki komediallisen murhamysteerin Kahdeksan naista .

Syksyn ensimmäinen ensi-ilta (25.9.) on Kari Hotakaisen palkittuun romaaniin perustuva Ihmisen osa , joka on perhedraama eläkkeelle jääneestä nappikauppiaspariskunnasta ja heidän aikuisista lapsistaan elämän ja ajan murroksessa. Emmi Louhivuori ohjaa näytelmän Teatteri Akselille.

Teatterin ohjelmistoon tulevat syksyllä myös Veli-Pekka Teponojan ohjaama Molièren Naisten koulu (6.11.) sekä Kauno Takaraution ohjaama, David Croftin ja Jeremy Lloydin Maanalainen armeija iskee jälleen (13.11.). Akselilla on siis aloitusvuonnaan peräti viisi ensi-iltaa, mitä Takarautio pitää sattumana, jota ei pyritä toistamaan joka vuosi.

– Molemmilla näyttämöillä voi olla samaan aikaan harjoitukset. Melkoista palapeliähän tämä silloin on, hän naurahtaa.

Teatteri Akseli lähtee syksyyn ja toiseen toimintavuoteensa hyvästä lähtökohdasta, mutta tulevaisuuden suunnitelmia ei varsinaisesti ole lyöty lukkoon. Parasta on tehdä teatteria niin kauan kuin se tuntuu tekijöistäkin nautittavalta.

Yksi ajatus kehittämisestä on jo olemassa.

– Pohdimme tosissaan kesäteatterin aloittamista, Takarautio ja Louhivuori kertovat.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat