Paikalliset

Purkuinto oli tuhota Piispankadunkin

HISTORIA Piispankadun seudusta piti tulla laaja kampusalue, kertoo Turun puretut talot 4.

Piispankadulla on vanhaa ja uutta tai ainakin uudehkoa rakennuskantaa.

Teemu Nurmi

Turistit huokailevat ihastuksesta kävellessään pitkin Turun Piispankatua, olisi sitten vuodenaika mikä tahansa. Vierailu Piispankadulla on piipahdus menneeseen, mutta tilanne voisi olla toisinkin. Aluetta suunniteltiin jo 1950-luvulla korkeakoulujen laajentumisalueeksi, kertoo Rauno Lahtinen uudessa kirjassaan Turun puretut talot 4 (Sammakko) .

Piispankadun puutalojen purkamisvimmaa ja Åbo Akademin suunnittelemia uusia rakennuksia vastustettiin rajusti, mutta hyötyä siitä ei ollut. Lahtisen yksi osuva esimerkki on Piispankadun ja Agricolankadun kulmassa sijainneen puutalon kohtalo.

Juuri Piispankatu 8:n maisema oli Lahtisen ja varmasti monen vanhemman polven turkulaisenkin mukaan Turun rakastetuimpia katunäkymiä.

Åbo Akademi purki rakennuksen vuonna 1974 ennen kuin asemakaavamuutos oli hyväksytty, koska se piti uutta rakennushanketta, kemiallis-teknisen tiedekunnan laitosrakennus Axeliaa, kiireellisenä.

Axelian laajentaminen tuli ajankohtaiseksi 1990-luvun alussa. Se tarkoitti viiden puutalon purkamista naapuritontilta.

– Piispankatu ry teki rakennuksista Turun ja Porin läänin lääninhallitukselle suojeluesityksen, johon Turun kiinteistö- ja rakennuslautakunta suhtautui hyvin penseästi. Lautakunta päättikin puoltaa purkamisen mahdollistavaa asemakaavamuutosta, Lahtinen kirjoittaa teoksessaan.

Tontin talot, joissa majaili alkoholisteja, oli päästetty huonoon kuntoon. Lukuisat muutkin Piispankadun talot olivat heikossa iskussa. Rakennusten huoltoon ei kukaan halunnut satsata, koska niiden purkamisen piti Åbo Akademin laajentumispyrkimysten takia olla vain ajan kysymys.

Myös Turun kaupungilla oli huikeita suunnitelmia alueen muutoksesta. Tavoitteena oli rakentaa silta Kasarminkadun kohdalle. Liikenteen määrä olisi moninkertaistunut ja Piispankatua olisi ollut pakko leventää. Silta, Tuomaansilta, lopulta tuli, mutta vasta vuosituhannen vaihteessa ja suuntamaan liikennettä kiertämään Piispankadun seutu.

Piispankatu 8:n lisäksi huomiota herätti ainakin Piispankatu 12:n talon purku. Tontti oli esimerkki siitä, miten uuden talon rakennustyöt oli jälleen aloitettu ennen kuin asemakaava tuli kaupunginvaltuustoon.

– Joustavuuden kannalta on tietysti asiallista, että voidaan lähteä jo ajoissa rakentamaan etteivät rakennustyöt kaavan takia viivästy, eräs valtuutettu muotoili vuonna 1959.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Turun puretut talot 1: Turun tauti alkoi autoilun vaatimuksista9.10.2013 17.05
Turun puretut talot 2: Talopurkuepidemian laajempi diagnoosi9.10.2013 17.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat