Paikalliset

Lamat opettavat yrittäjän kulkemaan hiljaa

RAVINTOLAT Hilu Tolmunen avasi ensimmäisen baarinsa Turkuun vuonna 1966.

Tomi Kangasniemi


Kun puhutaan yrittämisestä, harva voi tässä kaupungissa puhua siitä yhtä syvällä kokemuksen rintaäänellä kuin Hilda ”Hilu” Tolmunen . Tähti-Baaria Puutarhakadulla pitävä Hilu on 87-vuotias, ja 49 yrittäjävuoden aikana on koettu monet kovat ajat.

– Monta lamaa on ollut, mutta tämä lama on kestänyt niin kauan, että se vaatii yrittäjältä paljon. Lamat ovat opettaneet hiljaa kävelemään, Hilu miettii.

Lamat ovat pakottaneet myös sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Hilullakin oli parhaimmillaan monta baaria ja Tähti-Baarikin oli pidempään auki.

– Parhaimmillaan minulla on ollut 57 vakituista työntekijää. Tähti-Baari oli auki illalla puoli kymmeneen ja myös sunnuntaisin. Silloin tarvittiin paljon henkilökuntaa, mutta aika oli toinen. Kustannukset ovat nousseet joka alueella.

Vaikka ajat ovat muuttuneet, on Hilu pitänyt kiinni periaatteistaan. Kun esimerkiksi keskioluen myynti vapautui vuonna 1969, Hilu ei taipunut.

– Minulla oli alusti asti periaate, että olutta saa vain ruoan kanssa ja on edelleen. Kun oluenmyynti vapautui, moni hyvä paikka meni pilalle. Niistä tuli olutpaikkoja.

Linja oli selvä myös tupakoinnin suhteen. Kun Hilu piti Varissuolla kahvila-ravintolaa, hän kielsi tupakanpolton sisätiloissa.

– Moni sanoi, että uskallanko sen kieltää. Oli silloin 1970-luvulla kova paikka, kun sanoin, että meillä ei polteta sisällä.

Myös ruokakonseptin suhteen linja on pitänyt. Trendit tulevat ja menevät, mutta Tähti-Baarissa tarjoillaan edelleen itse tehtyä kotiruokaa.

– Muussit, laatikot ja keitot - itse tehdään ja niistä pidetään kiinni. Aina olen laittanut tavallista kotiruokaa.

Vaikka ruokalista on pysynyt samana, ovat asiakkaiden tarpeet toki hieman muuttuneet.

– Ennen paistettiin munkkeja hirmuinen määrä, mutta pullaa ei enää syödä niin paljon. Kahvimiehetkin ottavat enemmän sämpylää ja Reissumiestä. Ja nykyään syödään paljon enemmän vihanneksia. Silloin vuonna 1966 oli vain porkkanaa, punajuurta ja kaalia. Niitä sitten maustettiin.

Moniasia on Turun ravintolakentässäkin muuttunut siitä, kun Hilu saapui Kemistä vuonna 1950. Kaupungista ei taida löytyä sellaista ravintolaa, joka olisi ollut saman omistajan käsissä yhtä kauan kuin Tähti-Baari.

Vaikka Hilu on yhä päivittäin töissä, myöntää hän, että tulevaisuutta täytyy toki miettiä. Hilun puoliso on jo kuollut, mutta kolme tytärtä ja lapsenlapset ovat tärkeä osa elämää.

– Kun on tämän verran ikää, täytyy ajatella, että muutoksia voi tehdä, kun vielä on sielun ja ruumiin voimissa. On tärkeää, että perhe ja henkilökunta on minua tukenut, Hilu muistuttaa.

Kuusi professoria pullakuskina

Hilu Tolmusen Perhe-Baari avattiin vuonna 1966 Martinkadulle. Sitten avattiin Itä-Baari Itäiselle Pitkäkadulle 1968. Puutarhakadun Tähti-Baari avautui 1971, ja Hämeenkadun baarin vuoro oli 1981.

1970-luvulla Hilu piti myös kahvila-ravintolaa Varissuolla, ja Wäinö Aaltosen kahvilaa hän ehti hoitamaan peräti 24 vuotta.

– Kun aloitin, 14-vuotiaat saivat vielä olla neljä tuntia päivässä töissä. Nuoret pääsivät töihin ja oppimaan. Satoja ellei tuhansia tyttöjä ja poikia on ehtinyt olemaan meillä töissä. Kuudesta pullakuskista on tullut professoreitakin, Hilu naurahtaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat