Paikalliset

Odottava äiti - lopeta herkuttelu!

RUOKA Lapsi saattaa kärsiä vielä aikuisenakin äidin raskausajan huonosta ruokavaliosta.

Henna Röytiö (vas.) ja Kirsi Laitinen houkuttelevat osallistujia raskausdiabetes- ja ravintotutkimukseen.

Tomi Kangasniemi

Moni raskaana oleva ajattelee, että kun paino joka tapauksessa nousee, niin silloin voi syödä mitä vaan. Totuus on kuitenkin toinen.

– Äidin ruokavaliolla on monenlaisia vaikutuksia raskausaikana ja myös sen jälkeen. Äidin ylipaino altistaa raskausdiabetekselle ja lapset voivat syntyvät suurikokoisina, tutkijatohtori Henna Röytiö Turun yliopistosta muistuttaa.

Vakavalla lihavuudella on myös yhteys keskenmenoihin. Lisäksi äidin ruokavalio vaikuttaa lapseen jopa aikuisikään asti.

– Puhutaan ohjelmoitumisesta. Äidin raskaudenajan ruokavalio ohjelmoi lapsen terveyttä jopa aikuisikään asti. Sillä on yhteys sydän- ja verisuonisairauksien ja kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen. Vaikutusta on myös solutason ja aineenvaihdunnan tason säätelyyn, Turun yliopiston dosentti Kirsi Laitinen tiivistää.

Turussa on käynnissä tutkimus, missä selvitetään äidin raskaudenajan ravitsemuksen vaikutuksia äidin ja lasten terveyteen. Laitinen muistuttaa, että odottavien äitien ylipainon lisääntyminen on huolestuttavaa. Jo kolmannes odottavista äideistä on ylipainoisia ja 15 prosentilla on raskausajan diabetes.

Laitinen kehuu Suomen neuvolasysteemiä, mutta jollakin tavalla oikeaan ruokavalioon ohjaamiseen pitäisi saada lisää puhtia. Sekä Laitinen että Röytiö ovat tyytyväisiä siihen, että ravitsemuskeskustelua käydään runsaasti, mutta monelta taholta tulevat viestit voivat hämmentää.

– Ravitsemuskeskustelua on aiemmin hallinnut esimerkiksi puhe hiilihydraattien tai rasvan vähentämisestä, mutta niiden laatu ratkaisee. Kaikesta ohjaamisesta huolimatta on vaikea saada ihmisiä valitsemaan terveellisiä vaihtoehtoja. Tähän tarvitaan tiedon lisäksi jatkuvaa tukea. Kun on raskaana, oman voinnin ja lapsen terveyden kannalta pitäisi kuitenkin tsempata eniten, Röytiö muistuttaa.

Laitinen uskoo, että esimerkiksi uudet ruokavaliota ja liikuntaa seuraavat mobiilisovellukset tuovat tukea arkeen. Ensisijaisen tärkeää on kuitenkin uusi tutkimustieto. Turussa esimerkiksi selvitetään probiootti- ja kalaöljyvalmisteiden vaikutusta äidin raskaudenajan hyvinvointiin.

Aktiivisen tutkimuksen kohteena maailmalla ovat myös suolistoperäiset sairaudet - miksi ne ovat lisääntyneet ja mitkä sairaudet taas johtuvat niistä.

– Siinä on monen tekijän summa, kun ruokavalio vaikuttaa mikrobiston koostumukseen, ja se taas vaikuttaa koko elimistön toimintaan. Myös ravinnolla ja ravintoon lisättävillä ainesosilla on vaikutusta terveyteen, Röytiö kertoo.

Tutkittavia kaivataan

Turun yliopiston Biolääketieteen laitoksessa ja Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa tehdään Raskausdiabetes ja Ravinto –tutkimusta yhdessä Tyksin naistenklinikan kanssa.

Tutkimuksessa selvitetään kalaöljy- ja maitohappobakteerivalmisteiden vaikutuksia raskauden aikaiseen ravitsemukseen, raskausdiabetekseen sekä äidin ja lapsen terveyteen.

Tutkimukseen kaivataan lisää osallistujia (edellytyksenä, että painoindeksi on yli 25). Osallistujat syövät ravintolisiä ja pitävät muun muassa ruokapäiväkirjaa. Samalla he saavat suoraa palautetta ruokavalion koostumuksesta, sikiön ultraäänitutkimuksen ja lapsen allergiatestit.

Tutkittavia seurataan koko raskausaika, ja sen jälkeen lapsia vielä 2-vuotiaiksi asti.

Lisätietoja osallistumisesta: [email protected] tai p.050 400 4903 (klo 8–16) ja www.utu.fi/raskaustutkimus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat