Paikalliset

Tekstiilijäte halutaan nyt hyötykäyttöön

KOKEILU Tekstiilijätteen lajittelu alkoi vuoden alusta. Nyt etsitään jätettä hyödyntäviä yrityksiä.

Turun ammattikorkeakoulun projektikoordinaattori Timo Mieskonen ja Lounais-Suomen Jätehuollon Britt-Marie Juup aloittavat tekstiililajittelu-urakan. Jatkossa lajittelua hoitavat pääasiassa Kaarinan kierrätyskeskuksen työntekijät

Tomi Kangasniemi

Lattialla 260 kilon läjä tekstiilijätettä odottaa lajittelijaansa. Tästä se projekti lähtee. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden on projektissa tarkoitus löytää tekstiileille mahdollisimman järkeviä kierrätystapoja.

– Tavoitteena on myös löytää taloudellisesti järkevä liiketoimintamalli - eikä vain paikallisesti vaan valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin, Turun AMK:n projektipäällikkö Henna Knuutila kiteyttää.

Vuoden kestävässä pilottiprojektissa testataan niin tekstiilien noutoa, keräystä, kuljetusta, vastaanottoa, lajittelua kuin myös varsinaista hyödyntämistä. Mukaan halutaan houkutella erilaisia yrityksiä.

– Tällä hetkellä tekstiilijätteelle ei ole hyödyntäjää, mutta kiinnostuneita yrityksiä varmasti on. Auttaisi, jos he näkisivät, mitä on saatavilla ja mistä. Raaka-aineet ja niiden hyödyntäjät on tarkoitus saada kohtaamaan.

Tekstiilinkierrätys pilotin on tarkoitus toimia alustana vanhoille ja tuleville, niin pienille kuin suurillekin yrityksille. Tarkoitus on vapaasti testata eri tuotteita ja palveluja ja hakea sitä kautta palautetta kuluttajilta. Elinkelpoisimmat ideat ja toimintatavat jäävät toivottavasti elämään.

Lounais-Suomen Jätehuolto vastaa tekstiilijätteen keräämisestä, ja nyt hankkeen alussa poistotekstiilejä vastaanotetaan seudun jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla.

Koska tekstiilijätettä ei tähän asti ole erikseen lajiteltu, ei sen määrää ole myöskään esimerkiksi Lounais-Suomessa tilastoitu.

– Nyt päästään käsiksi määriin, eli minkä verran kotitalouden palauttavat keräyksiin tekstiilijätettä, ympäristökouluttaja Miia Jylhä Lounais-Suomen Jätehuollosta tiivistää.

Jylhän mukaan lajittelun puuttuminen on vaikeuttanut myös tekstiilijätteen hyötykäytön kehittymistä. Kun sitä ei ole erikseen kerätty, eivät mahdolliset hyödyntäjätahotkaan ole voineet tietää mitä on tarjolla.

Kun projekti vuoden lopussa päättyy, ollaan sen suhteen viisaampia.

– Nyt mennään kokeilu edellä. Kymmenisen opiskelijaa on tässä vahvasti mukana. He kuvaavat, videoivat, tekevät kyselyjä, raportoivat ja selvittävät. Myös epäonnistumiset otetaan huomioon. Tämän vuoden lopussa tiedetään, mitä tehtiin oikein ja miten jatketaan, Henna Knuutila kertoo.

Tekstiilijätteen lajittelu

Käytöstä poistetut vaatteet ja kodintekstiilit voi viedä maksutta Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksiin ja lajitteluasemille.

Vastaanottopaikkoja ovat Topinojan, Korvenmäen, Isosuon ja Rauhalan jätekeskukset sekä Auranmaan, Kemiönsaaren, Korppoon, Paimion, Perniön ja Yläneen lajitteluasemat. Hankkeen edetessä vastaanottopaikkojen verkostoa on tavoitteena myös laajentaa.

Keräykseen voi tuoda kotien käytöstä poistettuja vaatteita ja tekstiileitä. Poistotekstiilien tulee olla kuivia, ja ne pakataan suljettuihin muovipusseihin tai säkkeihin kosteuden torjumiseksi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat