Paikalliset

Kohonneen verenpaineen hoito suojelee aivoja ja sydäntä

Tyksin asiantuntijat avasivat kohonneen verenpaineen vaaroja ja hoitokeinoja yleisöluennolla. Kuvassa vasemmalta sisätautien erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kantola, yleislääketieteen professori Päivi Korhonen ja kliinisen farmakologian professori Risto Huupponen. Kuvasta puuttuu neurotoimialueen johtaja Risto O. Roine.

Esa Halsinaho

Kohonnut verenpaine ei aiheuta oireita. Liian moni suomalainen ei tunne verenpainearvojaan eikä tiedä sairastavansa verenpainetautia, joka on aivoverenkiertohäiriöiden ja sydäntautien tärkeä riskitekijä.

Verenpainetta tarvitaan, jotta veri ja sen mukana happi ja ravinteet kulkisivat valtimoita pitkin koko elimistön käyttöön. Liian matala verenpaine vähentää veren virtausta, liian korkea paine taas vaurioittaa valtimoita.

Korkean verenpaineen aiheuttama verenpainetauti on merkittävin riskitekijä aivoinfarktille ja aivoverenvuodoille sekä sepelvaltimotaudille, sydäninfarktille, rytmihäiriöille ja sydämen ja munuaisten vajaatoiminnalle.

– Korkealla verenpaineella on merkitystä myös dementiaan johtavien muistisairauksien kehittymisessä. Kohonneen verenpaineen hoidon ensimmäinen edellytys on, että jokainen tietää verenpainearvonsa. Se ei selviä kuin mittaamalla verenpainetta, tiivistää neurologian professori Risto O. Roine.

Sen jälkeen on syytä tarkistaa elintapojaan: suolan käytön vähentäminen on tehokkain yksittäinen tekijä vaikuttaa verenpaineeseen.

– Ylipainon pudottaminen, tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääminen, kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä sekä kasvisten ja hedelmien käytön lisääminen ovat tärkeää lääkkeetöntä hoitoa, muistuttaa sisätautien erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kantola.

Mikäli elintapoja tarkistamalla ei saada verenpainetta riittävään laskuun, aloitetaan lääkitys, tarvittaessa useamman valmisteen yhteisvoimin.

– Kohonneen verenpaineen lääkehoito on luonteeltaan ennalta ehkäisevää, sijoitusta tulevien vuosien parempaan terveyteen. Verenpainelääkkeitä on tarjolla monenlaisia ja kullekin potilaalle räätälöidään hänelle parhaiten sopiva lääkitys. Takavuosien verenpainelääkkeiden haitoista on onneksi päästy ja nykyiset valmisteet ovat hyvin siedettyjä. Moni tarvitsee useamman valmisteen yhdistelmän hyötyäkseen lääkityksestä, kertoi kliinisen farmakologian ja lääkehoidon professori Risto Huupponen.

Lääkehoitokaan ei aina auta. Varsinkaan, jos lääkkeitä ei oteta, tai niitä käytetään huolimattomasti.

– Miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkitystä, mutta lähes joka toinen ei siitäkään huolimatta saavuta nykyistä hoitotavoitetta alle 140/90 mmHg, tiivistää Suomen verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja, Turun yleislääketieteen professori Päivi Korhonen.

Tuula Vainikainen

Tekstin on tuottanut Tyks/Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Tunnetko verenpaineesi?

Tunne verenpainearvosi: Luotettavin tulos saadaan kotimittauksissa

Mittaa verenpaine käsivarresta kaksi kertaa ja laske mittausten keskiarvo

Ihanteellinen arvo on 120/80 mmHg

Tavoiteltava painetaso on 140/90 mmHg, jolloin riski on jo lievästi koholla

Diabeetikoilla tavoitearvo on 140/80 mmHg ja munuaistautia sairastavilla 130/80 mmHg

Liikunta laskee verenpainetta parhaimmillaan saman verran kuin yksi verenpainelääke

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat