Paikalliset

Kupittaan siirtolapuutarha kerää valokuvia

PUUTARHA Lähetä vanhat valokuvasi puutarhan säilyttämiseksi ja historian kartuttamiseksi.

Tutkija Sirkku Pihlman ja Mari Kivijärvi tarkastelevat vanhoja valokuvia Kupittaan siirtolapuutarhasta.

Pia-Sofia Yrjölä

Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry ja Turun yliopiston museologian oppiaine kutsuvat kaikki Kupittaan siirtolapuutarhan kanssa tekemisissä olleet, niin entiset kuin nykyisetkin, valokuvien keräystalkoisiin. Kaikki vanhat kuvat kasveista, pihoista ja ihmisistä, joiden ottoaika ja -paikka tiedetään suunnilleen, ovat tervetulleita. Pääasia on, että kuvat on otettu juuri Kupittaan siirtolapuutarhassa.

Kupittaan puutarha on tällä hetkellä uhanalainen, sillä sen vuokrasopimus on päättymässä vuonna 2020. Kuvilla ja niihin liittyvillä tarinoilla on merkitystä, sillä niiden avulla saadaan dokumentoitua puutarhojen kasvillisuutta ja historiaa, sekä voidaan kertoa niistä.

– Havahduimme myös yliopiston puolella, että puutarhapalstoja on tutkittu vähän, eikä tiedetä paljonko niillä on säilynyt vanhoja kasveja, tutkija Sirkku Pihlman museologian oppiaineesta kertoo.

Myös Luonnonvarakeskus on kiinnostunut Kupittaasta, sillä siirtolapuutarhat ovat tärkeitä vanhojen kasvien säilyttämisessä. Kupittaan siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1935 ja se on yksi Suomen vanhimmista siirtolapuutarhoista. Viime kesänä tehtiin kasviluettelo puutarhan kasveista, mutta nyt halutaan tarkempaa tietoa niiden historiasta palstoilla. Tässä kuvat voivat olla avuksi.

Ensimmäisessä vaiheessa kuvia käytetään Piha & Puutarha -messuilla, jotka pidetään Turun messukeskuksessa 1.–3.4. Valokuvanäyttelyn avulla halutaan kertoa elämästä siirtolapuutarhassa ja ajaa sen asiaa.

– Turun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen, että Kupittaan siirtolapuutarhalle etsitään uutta paikkaa. Tämän vuoden aikana asian käsittely etenee kaupunginhallitukseen. Vuoteen 2020 mennessä pitää tehdä ratkaisuja, Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:n puheenjohtaja Eija Meriluoto toteaa.

Puutarhamessujen jälkeen kuvia käytetään tutkimukseen puutarhan vanhoista kasveista. Kuvien toivotaan olevan sellaisia, että niitä saa tulevaisuudessakin käyttää näyttelyissä, verkossa ja tutkimuksessa puutarhan hyväksi. Projektilla halutaan saada näkyvyyttä puutarhan arvosta ja säilyttämisen tärkeydestä.

Lisätietoja ja kuvien lähettäminen: Tutkija Sirkku Pihlman: [email protected], p.  02 333 5212 ja Eija Meriluoto: [email protected]

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat