Ravintolat

Klassikkoravintolat menestyvät Turussa

Turussa on myös ravintoloita, joita ei saisi uudistaa.

Osmo Ravantti perusti Pippurimyllyn, Matti Ravantti vastaa ravintolaryppään keittiöistä ja Viljo Ravantti toimii yhtiön toimitusjohtajana.

Teija Uitto

Turun keskustasta löytyy useita trendiravintoloita ja kahviloita. Ruokalistoja uudistetaan tiuhaan tahtiin ja myös tiloja faceliftataan muutaman vuoden välein.

Sitten on sellaisia ravintoloita kuin Pippurimylly.

Toimitusjohtaja Viljo Ravantti (synt. 1976) kaivaa valokuva-albumin, jossa on kuva juuri avatusta Pippurimyllystä. Kuva on vuodelta 1974 ja ravintola näyttää hyvin samanlaiselta kuin tänään.

– Tuolit ovat erilaiset ja julisteita alettiin keräillä hiukan myöhemmin, ravintolan perustaja, isä Osmo Ravantti toteaa.

Hän asui puolisonsa Helenan kanssa Helsingissä, kun he alkoivat etsiä sopivaa tilaa omalle ravintolalle. Sitten tärppäsi. Sopivat tilat ranskalaistyyliselle ruokaravintolalle löytyivät Turun Martinmäestä.

Pippurimyllyn ravintolasali on säilynyt lähes ennallaan. Sen sijaan esimerkiksi keittiö ja ilmastointi on täysin uusittu.

– Olemme säilyttäneet klassikkotunnelman, mutta tuoneet nykyajan tekniikan, Viljo Ravantti kuvailee.

– Muutama vuosi sitten teimme tilassa remonttia, mutta keskityimme lähinnä kuorimaan pois 1990-luvun sisustusta ja palauttamaan alkuperäistä ilmettä.

Sen sijaan alakerrassa on tapahtunut muutoksia. Ravantit perustivat alakertaan vuonna 1974 Turun ensimmäisen pizzerian, nyt siellä toimii kortteliravintola Hugo.

Pippurimyllyn ruokalistalla on yhä alkuperäisiä ruoka-annoksia.

– Muun muassa ravintolan oma nimikkopihvi, Wienervalssi, Chauteaubriand ja Lehtipihvi, Osmo Ravantti luettelee.

– Tarjoilemme yhä kerran viikossa pariloitua maksaa. 1970-luvulla kuhaa sai aina, nyt meillä on päivän kala, kun kuhan saatavuudessa on taukoja.

Siitakesienipihvit ovat olleet Pippurimyllyn ruokalistalla parinkymmenen vuoden ajan eli yhtä kauan kuin sieniä on viljelty Suomessa.

Jotain ruokalistalta on kuitenkin kadonnut.

– 1970-luvulla meillä oli ruokalistalla myös kania. Sitä jotkut asiakkaat yhä kysyvät, mutta eihän sitä kotimaasta enää saa. On vain pakastettua tuontikania, eikä se ole niin hyvää.

– Munuaiset taas eivät enää nykyasiakkaita oikein miellytä, hän vertaa.

Keittiöpuolesta vastaava Matti Ravantti sanoo, että ruokalistalta putoavat ne annokset, jotka eivät myy.

Pippurimylly ei olisi enää Pippurimylly, elleivät asiakkaat niin haluaisi.

– Suuria muutoksia ei ole tehty, koska liikevaihtomme on pysynyt tasaisena. Viikonloppuisin olisi tulossa asiakkaita enemmän kuin mahtuu, Osmo Ravantti hymyilee.

Ravanteilla on Pippurimyllyn ja Hugon lisäksi myös ravintolat Cup & Pint, Kerttu, Rantakerttu ja Satamakapakka Hunsvotti.

– Kaikkien ravintoloidemme konseptit on rakennettu kestämään. Ja hyvin ovat kestäneetkin. Kerttukin täytti juuri kymmenen vuotta, Viljo Ravantti toteaa.

Pippurimyllyssä on Nostalgiaviikot helmikuun ajan.

Muita klassikko-

ruokaravintoloita

Foija, jonka nimi ulottuu vuoteen 1839.

Pinella perustettu kahvilana vuonna 1848.

Samppalinna toiminut vuodesta 1865.

Börsissä ravintolatoiminta on alkanut 1894.

Teini-nimellä ravintola avattu ensi kerran 1940-luvulla.

Opetusravintola Aninkainen on avattu keväällä 1951.

Brahen kellari, Turun vanhin kellariravintola vuodelta 1967.

Kultainen Hirvi toiminut samalla nimellä vuodesta 1968.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ravintolat

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat