Paikalliset

Vuokrasopimus ja rakennuslupa hiertävät toriparkkia

TORI Ensi viikolla puidaan toriparkin vaatiman rakennuslupasuunnitelman kohtaloa.

Toriparkin rakennussuunnitelmasta väännetään yhä.

Tomi Kangasniemi

Toriparkin rakennussuunnitelmaa puidaan jälleen ensi viikolla. Kaupunki oli jo aikeissa tilata myös torin maanalaiset osat kattavan rakennuslupasuunnitelman Rambollilta. Suunnitelman tilaamisesta kuitenkin luovuttiin, sillä toriparkkiosion suunnittelun ei pitäisi tuoda kaupungille kuluja.

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen mukaan kiinteistöliikelaitoksen johtokunta saa ensi viikolla eteensä esityksen, jossa parkkilaitoksen osalta rakennussuunnitelma jää toteuttajayhtiölle.

– Rakennussuunnitelman teko ennen vuokrasopimuksen hyväksyntää olisi ollut yksinkertaisempaa, sillä maan alla on kaupungin ja hankkeeseen ryhtyvän yhteisiä rajapintoja.

Vaihtoehtoinen ratkaisu on nyt sellainen, että ensin tehdään toriparkin toteuttajan kanssa vuokrasopimus. Se vaatii valtuuston hyväksynnän. Sen jälkeen parkin toteuttaja tilaa omalle osalleen rakennuslupasuunnitelman.

Virtasen mukaan kaupungin pitäisi kuitenkin julkistaa omat maanpäälliset katusuunnitelmansa helmikuun lopussa. Ne taas asettavat tiettyjä ehtoja myös maanalaisten osien toteutukselle.

Virtanen muistuttaa myös siitä vaihtoehdosta, että Turun Toriparkki Oy ei lopulta ole toriparkin toteuttaja.

– Turun Toriparkki Oy:llä on vain aiesopimuksen tuoma etuasema. Toteuttaja voi olla myös joku muu taho.

Turun Toriparkki -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Vaiste ei halua kommentoida vielä, mitä ratkaisuja yhtiö on omalta osaltaan tekemässä.

– Ensi viikon keskiviikkona katsellaan asiaa.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta käsittelee asiaa keskiviikon kokouksessaan.

Näistä on jo päätetty

Valtuusto on hyväksynyt Kauppatorin asemakaavanmuutoksen, joka sisältää Yliopistonkadun kävelykatualueen jatkamisen torin kohdalle. Torin kolmelle sivulle saa rakentaa kioskirakennukset, joihin sijoitetaan myös pysäköintilaitoksen ilmastointirakenteet ja porrashuoneet.

Kaavassa maanalainen pysäköintilaitos on sijoitettu 1–2 kerrokseen torin alle ja vähintään 80 prosenttia paikoista luvataan yleiseen pysäköintiin. Pysäköinnin ensisijainen sisäänajoramppi on Yliopistonkadulla, mutta pysäköintitilasta voidaan rakentaa yhteyksiä toria ympäröivien rakennusten kellareihin.

Turun kaupunki ja Turun Toriparkki Oy ovat solmineet esisopimuksen torin alle toteutettavasta pysäköintilaitoksesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat