Pikisaaren luotsit

Tervanpoltto ja laivaus 1630-luvulla synnytti Turun sataman edustalle Pikisaareen oman pienen yhdyskunnan. Turun syväsatamana Pikisaari toimi niin kauan kuin nykyinen satama saatiin ruopattua Kanavaniemelle. Viimeiset laivat kävivät Pikisaaren laiturissa 1930-luvulla vain ottamassa polttoainetta rannan hiilivarastosta.

Ensimmäinen Pikisaaren luotsi oli Matts Hendersson, joka vuonna 1743 muutti kaupungista Pikisaareen. Pitkälle 1900-luvulle oli tavallista, että luotsit myös asuivat Pikisaaressa, joskaan ei enää luotsiaseman toiminnan loppuaikoina.

Pikisaaren luotsit jakautuivat aluksi meri- ja satamaluotseihin, mutta viimeisinä siellä päivystivät ainoastaan satamaluotsit. Meriluotsien tehtävänä olivat luotsaukset mm. Utöhön kun taas satamaluotsit veivät aluksen vain satamaan tai sieltä ulos. Satamaluotsit luotsasivat laivoja myös Pikisaaren edustalla sijainneelta ankkuripaikalta eli rediltä satamaan sekä tekivät siirtoluotsauksia laiturista toiseen.

Pikisaaren ensimmäinen luotsien päivystystupa rakennettiin vuonna 1876. Vuosisadan vaihteeseen mennessä se kuitenkin ränsistyi siinä määrin, että sen yläpuolelle päätettiin rakentaa uusi ja entistä isompi luotsitupa 1905. Ensimmäiset piirustukset laati sen ajan suosituin turkulainen arkkitehti Fritjoff Strandell, jonka jugend-luomusta tähystystorneineen eivät luotsipiirin virkamiehet kuitenkaan hyväksyneet. Sen tilalle insinöörit piirsivät yksinkertaisemman rakennuksen, jossa oli huone ja keittiö.

Kahden luotsin ja kutterinkuljettajan päivystys- ja lepotila samassa huoneessa vaati hyvää sopua. Vuonna 1975 luotsitupaa laajennettiin Fregattikadulle päin sen verran, että taloon saatiin sauna ja mukavuudet.

Vuonna 1986 satamaluotsit siirrettiin Pikisaaresta Kanavaniemelle vanhaan tullipaviljonkiin. Tämän jälkeen luotsiasema oli vuokrattuna mm. Ruotsalaiselle Kansanpuolueelle. Kesäkuussa 2002 kaupunki myi sekä luotsiaseman että rannassa olevan vanhan luotsituvan huutokaupalla. Nykyisin rakennukset on saneerattu yksityisasunnoksi, mutta perinteet jatkuvat - ikkunasta kiikaroi nykyään eläkkeellä olevan luotsi!

Luotsit ehtivät päivystää Pikisaaressa lähes 250 vuoden ajan. Tältä ajalta on Pikisaaren kadunnimistöön jäänyt muistoksi Luotsinkatu ja Oltermanninkuja, sillä luotsien esimies on tänäkin päivänä nimikkeeltään luotsivanhin, ruotsiksi lotsålderman.

Suurissa maailmansatamissa satamaluotsit jatkavat yhä työtään, mutta Suomessa enää vain Turussa laivoilla on mahdollista saada tätä kaupungin järjestämää palvelua. Nykyiset satamatarkastajat järjestelevät laivaliikennettä etupäässä tutkien, valvontakameroiden ja radiopuhelimien avulla, mutta pyydettäessä he kiipeävät komentosillalle ja luotsaavat laivan vaikka Länsisatamasta Aurajokeen. Silloin Turun satamaa tuntematon kippari voi huoahtaa helpotuksesta kun paikallinen asiantuntija on tukena vieressä.

KARI RIUTTA

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat