Turun nimikko-olut on Kakolan Kalpea

Teija Tuovinen-Laiho, Reijo Mäki ja Juha Kylä-Kaila eivät muutu kalpeiksi, kun siemailevat Kakolan olutta.

Teemu Nurmi

JUOMA Kaupunkiolutta on nyt pantu 1500 litraa, mutta lisää on tulossa.

Panimoravintola Koulusta, Uudesta Apteekista ja Old Bankista saa nyt Turku-olutta, joka on saanut Koulun, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja kirjailija Reijo Mäen pähkäilyjen jälkeen kesäisen maun ja nimen Kakolan Kalpea.

Olutta on pantu aluksi noin 1500 litraa, mutta ensi viikolla tehdään toinen vastaava satsi, sanoo Panimoravintola Koulun ravintolapäällikkö Mika Lattu.

– Toivottavasti ihmisten kiinnostus säilyy ja olutta tehdään niin monta satsia, että sitä oikeasti saa vielä kesällä, Lattu toteaa.

Kakolan kalpean kehittivät Koulun olutmestari Teija Tuovinen-Laiho ja Laitilan panimomestari Juha Kylä-Kaila, joka työskenteli aiemmin Koulussa.

Minun ehdotukseni oli marjainen, belgialaistyyppinen ja siideriin vivahtava".

Kaksikko heitteli kokonaisuuteen lukuisia elementtejä. Lopputuloksena on brittihenkinen pale ale, jossa on raikas humalointi ja kevyenvahva maku, mutta ei liian kevyt. Prosentteja on 5,0 % ja väri on vaalea.

Reijo Mäki otettiin projektiin mukaan edustamaan turkulaisuutta ja jonkun sortin alkoholituntemusta. Nyt tosin ei tehty Talonmiehen vapaapäivää vaan olutta, joka eri Mäen mukaan kuulu normaalisti hänen suosikkijuomiinsa.

– Minun ehdotukseni oli marjainen, belgialaistyyppinen ja siideriin vivahtava, joka sopisi Jussi Vareksellekin, mutta se tyrmättiin. Lopputulos on parempi kuin minun vaihtoehtoni, Mäki naurahtaa.

Turku-oluen nimestä Reijo Mäellä oli selkeä näkemys. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka oli heittänyt nimeksi Alamäki tai A la Mäki, miten vain, mutta kirjailijas arveli sisäpiirin vitsin avautuvan vain 5 prosentille juoman nauttijoista.

Mäki sitten äkkäsi Kakolan kalpean.

– Lukuisat ovat ne pahat pojat, jotka ovat kököttäneet Kakolanmäen pimeässä kivilinnassa unelmoiden naama harmaana ja suu kuivana kolmesta asiasta: auringosta, vapaudesta - ja tietysti oluesta. Enää ei Kakolan kallioilla istuta seuraamassa kalenterin lehtien kellastumista, mutta oluen jano ei ole tästä maailmasta mihinkään kadonnut, Reijo Mäki lausuu.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi