Turun uusi maamerkki

Turun Ylioppilaskyläsäätiön Ikituuri-rakennuskohteesta tulee uusi kaupungin maamerkki. Helsingintietä kaupunkiin tulevat tai sieltä poistuvat näkevät tornitalon kaukaa. 12-kerroksiseksi ja 43 metriä korkeaksi kasvava talo valmistuu kevääksi 2011 Nummenrannan talojen eteen Helsingintien varrelle ja Caribian eteen.

Parvekkeet jokayksiössä

Talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n Pekka Mäki. Sen pääurakoitsija on YIT-Rakennus Oy. Kolmionmallinen tontti ei ole järin iso, mutta se käytetään tehokkaasti hyödyksi. Ikituuri-taloon tulee yli 80 asuntoa, jotka kaikki ovat yksiöitä. Pienimmät ovat noin 30 neliöisiä, suurimmat 50 neliön paikkeilla. Jokaisessa asunnossa on parveke.

Asuntojen määrä selittyy korkeuden lisäksi muodolla. Ikituuri näyttää kaukaa katsottuna pyöreältä, mutta se on oikeasti ellipsi. Vastaavaa rakennusta ei Turussa ole.

Turun Ylioppilaskyläsäätiön kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen kertoo, että TYS ei hakenut taloon pyöreyttä, kun arkkitehtikilpailu käynnistettiin.

– Kilpailuehdoissa mainittiin vain tontti. Hassua oli, että kahdessa suunnitelmassa oli samantyyppinen ajatus talon muodosta, Aaltonen sanoo.

Ellipsi haastaarakentajan

Ellipsimuoto on haastava rakentajan kannalta. Talon säde ei pysy samana eri puolilla rakennusta. Talo ei ole ellipsimäinen vain ulkoa vaan asunnoissa on kaartuvaa seinää ja parvekkeissa on kaartuva kaide.

– Taloa ei voi tehdä ihan perinteisillä tavoilla vaan ulkoseinät kootaan lyhyistä pätkistä. Sen verran olemme tinkineet, että ikkunat ovat suorassa kulmassa.

Julkisivukuparia

Uutta 2010-luvun ajattelua edustaa myös kuparijulkisivu, joka vähentää talon elinkaarikustannuksia eikä silti ole hintavakaan.

Kestävää kehitystä edustaa lämmitystyyppikin. Ikituurissa on maalämmitys. Maalämpöpumput tulevat Pispalantien toiselle puolelle, jonne tehdään myös parkkipaikka.

TYS Ikituurin katutason sisäänkäynti on iso aula, johon tulee lasiseinät. Aula on korkea.

Kakkos- eli ensimmäinen asuinkerros on tavallisten talojen kolmoskerroksen korkeudella.

Katutasoon tulee myös pyörävarasto, joka on kooltaan moninkertainen peruskerrostaloihin verrattuna.

– Monissa taloissa on sellainen tilanne, että pyöräkellari on kaukana kotiovesta. Tässä talossa ei ole mitään tekosyytä jättää pyörä pihalle, kiinteistöjohtaja Aaltonen sanoo viitaten muun muassa naapurissa seisoviin Nummenrannan 5-kerroksisiin opiskelijataloihin.

Vuokrat eivätnouse pilviin

Vaikka Ikituurissa on erikoinen ulkomuoto ja uusinta uutta edustava lämmitysjärjestelmä, eivät Ismo Aaltosen mukaan vuokrat nouse pilviin. Vuokra per neliö lienee lähellä vieressä olevien TYS:n talojen vuokratasoa.

Asuntoihin voi hakea vuodenvaihteessa. Aaltonen kertoo, että kyselyjä on tullut jo enemmän kuin taloon mahtuu asukkaita.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat