Paikalliset

Proffan päätösviikko: myyntiennätys ja pitkiä hyvästejä

RAVINTOLA Legendaarinen opiskelijaravintola lopettaa vappuna.

Jukka Vornanen (vas.), Teppo Toivanen ja Matti Vähä-Heikkilä viettävät viimeisen viikon tiiviisti Proffan Kellarissa.

Teemu Nurmi

Vapunaattona viimeistä päivää ainakin toistaiseksi auki olevan Proffan Kellarin kanta-asiakkaat ovat rykäisseet päätosviikon ja etenkin ravintoloitsija Teppo Toivasen kunniaksi Viikko Proffassa -kampanjan, johon liittyy myös approlappu eli leimakortti. Täyteen lapun kerännyt saa muistoksi Teppo-haalarimerkin.

Kun tieto Proffan toiminnan päättymisestä Ylioppilastalon remontin ja sitä myötä nousevan vuokran takia tuli julki, on ravintolaan tullut paljon ihmisiä heittämään hyvästit Tepolle ja Proffalle.

– Teimme viime viikon perjantaina kaikkien aikojen myyntiennätyksemme, joka rikottiin heti seuraavana päivänä. Ihmisiä, entisiä vakioasiakkaita, tuli eri puolilta Suomea, vuodesta 1993 Proffan puikoissa ollut Teppo Toivanen kertoo.

Proffalla on maine opiskelijoiden olohuoneena ja sitä se oikeasti onkin. Toivasen mukaan vain pieni prosentti asiakkaista on niitä, joilla ei ole nykyistä tai entistä kosketuspintaa akateemiseen maailmaan. Syy opiskelijaravintolaksi tulemiseen on selvä.

– Kampusalue on tiivis ja se on ihan lähellä, Toivanen sanoo.

Hän on lähettänyt sadoille tutoreille kirjeet syksyisin. Ei ole ihme, että Viikko Proffassa -hankkeen puuhamies Jukka Vornasenkin tutor toi nuorukaisen opintojen alkaessa heti Proffaan. Toivanen on myös järjestänyt suuria joululounaita niin sanotuille kellokkaille. Vornanen sanoo olevan kunnia-asia, jos pääsee Toivasen pikkujouluihin.

– Teppo on tehnyt Proffasta yhteisön. Sijainti on keskeinen, täällä on helppo järjestää kokoontumisia ja kokoustila on ilmainen, Vornanen ja Akateemisen Aurajokilaivuriyhdistyksen Matti Vähä-Heikkilä ynnäävät.

Vähä-Heikkilä muisteleekin, että hänellä oli esimerkiksi vuonna 2014 52 ennalta sovittua tapaamista Proffan Kellarissa. Siihen päälle tulevat tietysti spontaanit piipahtamiset ravintolassa.

Proffan Kellarin tarina on ainakin toistaiseksi loppu. Minne opiskelijat nyt menevät? Vuosien saatossa ovat kadonneet muun muassa Hämeenportti, Imaamin Keinutuoli, S-Osis ja TVO:kin on Logomon naapurissa. Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulman Portti näyttää olevan yksi perinteiden jatkajista.

– Vaihtoehtoja on tosiaan vähemmän, mutta on korkeakouluopiskelijoiden bilekulttuurissakin tapahtunut muutoksia. Aikoinaan esimerkiksi kauppakorkean "monttu" oli aivan täynnä väkeä, mutta sittemmin myös Turun keskustan ravintolat aloittivat haalaribileiden järjestämisen, Teppo Toivanen toteaa.

Proffasta kerätään muistitietoja

Turun yliopiston tohtorikoulutettavat Topi Artukka (Suomen historia), Otto Latva (kulttuurihistoria), Juhana Saarelainen (kulttuurihistoria), Jukka Vornanen (kulttuurihistoria) ja Reima Välimäki (kulttuurihistoria) ovat laatineet kyselyn, jolla haetaan muistitietoja Proffan Kellarista.

– Kaipaamme muisteluita kaikenlaisilta asiakkailta, satunnaisesta kahvittelijasta vakiokalusteisiin asti, ryhmä viestittää.

Kerättyjä tietoja voidaan käyttää suunnitteilla olevaan Proffan Kellarin historiaan. Tiedot tallennetaan kulttuurihistorian oppiaineen arkistoon myös myöhempää tutkimuskäyttöä varten (esimerkiksi opinnäytetyöt). Kaikki aineisto käsitellään luottamuksellisesti.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat