Paikalliset

Toriparkin rakentaminen alkaa kirkkomaasta

MUUTOS Torin alle ei voi rakentaa mitään ennen kuin Ortodoksinen kirkko on tukevammalla pohjalla.

Turun ortodoksinen kirkko viettää syyskuussa 170-vuotisjuhlaa.

Teija Uitto

Turun keskustan uudistaminen lähtee maan alta, nimittäin 170-vuotiaan Turun Ortodoksisen kirkon juuresta.

Torin alle ei voida kaivaa torikauppiaitten tiloja toriparkista puhumattakaan ennen kuin Kauppatorin alla on tehty arkeologiset kaivaukset. Lisäksi Ortodoksinen kirkko vaatii paalutusurakkaa, jotta se ei uppoa toriparkin myötä saveen.

– Kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n välisessä vuokrasopimuksessa Ortodoksisen kirkon pohjan vahvistaminen kuuluu yhtiön toteuttamisvelvoitteeseen ja kustannettavaksi, Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan sopimus ei määritä vahvistamisen ajankohtaa, mutta teknisesti kyseinen toimenpide on perusteltua toteuttaa heti hankkeen alkuvaiheessa:

– Näin menetellen varsinaisen pysäköintilaitoksen rakentaminen voidaan suorittaa nopeampia menetelmiä käyttäen ilman riskiä kiviarinalla olevan kirkon vaurioitumisesta.

Kustannusarviota hankkeelle ei vielä ole, sillä Virtasen mukaan rakennuksen pohja voidaan stabiloida myös muilla menetelmillä kuin paaluttamalla.

– Valittu tekniikka ratkaisee vasta kustannukset.

Turun ortodoksisen seurakunnan kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja Markku Repo on tyytyväinen, että kirkon perustustyöt on otettu huomioon hankkeessa:

– Eihän meidän seurakunnalla olisi millään rahaa toteuttaa näin mittavaa hanketta. Jo kattoremonttia varten meidän piti hakea kaikki mahdolliset avustukset.

Turun ortodoksinen kirkko on painunut, kuten kaikki Turun keskustan vanhat rakennukset. Repo sanoo, että onneksi kirkko on painunut tasaisesti, eikä rakennus ole kärsinyt vaurioita.

– Me olemme seuranneet kirkon tilannetta jo 1970-luvun loppupuolelta alkaen. Olen itse toiminut rakennustarkastajana ja monessa paalutusurakassa ollut jossain roolissa mukana. Siksi tämä asia on ollut hyvin tiedossa.

Repo sanoo, että teki itse aloitteen 1970-luvulla seurantalaskelmien pitämisestä, jotta kirkon vajoamisesta olisi tietoa.

– Olin siihen aikaan mukana rakennushankkeessa, kun hotelli Marinan viereen rakennettiin uusi talo. Jo siihen aikaan oli tiedossa, että jokirannan laiturikiveys oli liikkunut ja laiturin vuotista liikettä seurattiin jo kaksi vuotta ennen rakennustyömaata ja tietenkin työmaan aikana.

– Olin silloin vielä nuori mies, mutta päätin, että myös kirkkomme otetaan säännöllisten mittausten piiriin.

Toriparkkihanketta käsitellään Turun valtuustossa ensi maanantaina 9.5. Kaupunginhallitus päätti maanantaina äänin 7–5, että valtuustolle esitetään Turun toriparkki Oy:n Kauppatorin maanalaisten tilojen vuokrasopimuksen hyväksymistä.

Kesällä avoinna yleisölle

Marttyyrikeisarinna Pyhän Aleksandran kirkko on Suomen ortodoksisista kirkoista neljänneksi vanhin. Vanhin on Lappeenrannan ortodoksinen kirkko, joka vihittiin vuonna 1785.

Normaalisti kirkossa on jumalanpalveluksia kolme kertaa viikossa, mutta esimerkiksi pääsäisen aikaan voi olla yli 10 palvelusta saman viikon aikana.

Kirkko on avoinna yleisölle toukokuulta syyskuun alkuun joka arkipäivä ja lisäksi jouluna ja pääsiäisenä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat