Paikalliset

Toriparkkikina ohi, vai onko?

Turussa on kinattu toriparkista parikymmentä vuotta. Nyt se on ohi, vai onko?

Niina Ratilainen (vihr.) vastusti valtuustossa toriparkkia, Lauri Kattelus (kok.) kannatti.

Teija Uitto

Jopa Tampereella on moitittu Turun valtuuston päätöksentekokykyä. Esimerkkinä on pidetty toriparkkihanketta, jota Turussa on veivattu parikymmentä vuotta. Myös viimeinen vääntö torin maanalaisten tilojen vuokrasopimuksesta oli vaikea. Valtuutetut jakaantuivat jälleen kahteen leiriin.

Mikä jälkimaku jäi toriparkkihankkeen käsittelystä? Vastaajina ovat vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen (NR) ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kattelus (LK).

Jäikö ratkaisussa jokin kaivelemaan?

NR: – Jäi kaivelemaan erityisesti toriparkin vuokrasopimuksen hyväksyminen. Kaikkien vuosien jälkeen sopimus hyväksyttiin aukoilla ja puutteellisilla tiedoilla. Niin puutteellisilla, että jopa kannattajat itse tekivät siihen kokouksessa lisäyksiä.

LK: – Asiaa on vatvottu ja vatuloitu niin pitkään, että nyt täytyy katsoa ainoastaan eteenpäin.

Mitä ratkaisu merkitsee käytännössä Turun ja turkulaisten kannalta?

NR: – Koko keskustan kehittyminen on tulevina vuosina edelleen riippuvainen toriparkin etenemisestä. Siinä voi kestää vielä useita vuosia, että on valmista.

LK: – Vihdoin Turun tori-aluetta ja keskustaa laajemminkin päästään todella kehittämään. Kaupallinen keskusta elävöityy, muuttuu kävelypainotteisemmaksi ja pyöräilymahdollisuudet paranevat. Keskusta saavutettavuus kaikilla liikennemuodoilla paranee.

Mitä toiveita sinulla on toriparkin toteuttamisen suhteen?

NR: – Toivon, että kaupunki pitää huolen siitä, että rakentamisaikataulu on mahdollisimman tiukka, jotta keskustan viihtyvyys ja torikauppa kärsivät mahdollisimman vähän. Toivon ja edellytän, että lupaukset siitä pitävät, ettei pysäköintilaitos kaadu veronmaksajien syliin.

LK: – Toivon tietysti, että työt päästään aloittamaan mahdollisimman nopeasti. Toivottavasti kukaan ei alennu valittamaan päätöksistä puhtaassa kiusanteko- tai viivytysmielessä. Kauppatori on ollut liian kauan ikuiselta tuntuneen juupas-eipäs ¬-väittelyn panttivankina.

Mitä muita asioita pitäisi ottaa huomioon, kun keskustan kehittäminen etenee?

NR: – Toimiva joukkoliikenne on ykkösasia. Itse kaipaisin myös lapsiperheille tekemistä ja oleskelupaikkoja keskustaan.

LK: – Keskustaa täytyy kehittää kokonaisvaltaisesti. Keskustan korkealaatuinen täydennysrakentaminen, kävelykeskustan laajentaminen ja joukkoliikenteen jatkuva kehittäminen ovat kaikki osia suuresta kokonaisuudesta. Kehittämisessä ei voi valita vain yhtä osaa paketista, vaan rohkeutta on riitettävä joka saralla.

Mikä Turun keskustan kehittämisessä on mielestäsi erityisen hienoa?

NR: – Se jää nähtäväksi. Jokiranta on kehittynyt vuosien varrella valtavan hienosti, ja saman toivon jatkuvan keskustaan ja siitä Logomoon saakka.

LK: – Keskustan kehittäminen ei saa enää pysähtyä, vaan sen on oltava katkeamaton jatkumo, joka elää ajassa. Kaupunki ei ikinä ole valmis ja se juuri on kaupunkiympäristön hienous. On löydyttävä kunnianhimoa kävelykeskustan laajentamiseen sekä riittävän rohkeisiin avauksiin myös aivan ydinkeskustassa.

Näin valtuusto päätti maanantaina

Turun valtuusto päätti äänin 36-30 hyväksyä Turun Toriparkki Oy:n kanssa neuvotellun vuokrasopimuksen torin maanalaisista tiloista.

Päätös syntyi kokoomuksen, Sdp:n enemmistön ja Rkp:n äänin. Puolesta äänestivät myös Jarmo Laivoranta (kesk.) ja Annika Saarikko (kesk.)

Sopimusta vastaan äänestivät vihreät, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, Kjell Lundahn (sd.), Sakari Hihnala (kesk.), Alas Ali (kesk.), kristillisdemokraatit, Olavi Mäenpää (sud.) ja Pauli Kossila (JÄ). Piia Elo (sd.) äänesti tyhjää.

Valtuusto hyväksyi myös Kauppatorin yleisten alueiden kehittämissuunnitelmat (äänin 37–30) sekä Aurakadun ja Eerikinkadun katusuunnitelmat (39–28).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat