Uuden palloiluhallin parkettipäätös ihmetyttää

Turun uuteen palloiluhalliin suunnitellaan kauttaaltaan parkettilattiaa. Se tarkoittaisi sitä, että suurin osa hallinkäyttäjistä saa alustan, mitä vähiten haluavat. Kaikki sisäpalloilulajit salibandystä futsaliin ovat jo siirtyneet matolle, koripalloa lukuun ottamatta. Ratkaisu koripallon kannalta olisi maton päälle asennettava siirtoparketti.

Hannu Tuominen

Kuoppaa on jo kovasti kaivettu, vaikka moni tärkeä uuden palloiluhallin yksityiskohta on vielä ratkaisematta. Tosin kaupungin virkamiesjohto päätti, että halliin asennetaan kauttaaltaan parketti.

Hannu Tuominen

Ville Lintunen, liikuntalautakunnan jäsen, ei nielaissut parkettipäätöstä. Hänen mielestään siitä seuraa paljon käytännön ongelmia.

Hannu Tuominen

Nämä miehet tietävät, millainen urakka on pelialustan toistuva asentaminen ja purkaminen.

Hannu Tuominen

Monella palloilulajin harrastajalla suu loksahti auki kuullessaan, miten Kupittaalle rakennettavan uuden palloiluhallin lattiaksi tulee kauttaaltaan parketti.

Tehty päätös tarkoittaa sitä, että suurin osa hallin käyttäjistä saa harjoituksiinsa alustan, jota he vähiten haluavat. Koripalloa lukuun ottamatta muut sisäpalloilulajit ovat jo siirtyneet parketilta matolle.

Lienee melko harvinaista Suomessa 2000-luvulla, että liikuntatiloihin asennetaan kiinteä parkettilattia. Enemmänkin suuntaus on ollut korvata mattoalustalla jo olemassa olevat kuluneet parkettilattiat.

Ajatuksena ehkä on, että uudessa palloiluhallissa parketin päälle levitetään matto niille lajeille, jotka mattoa tarvitsevat. Mutta, onko se näin yksinkertaista? Kysytään asiaa Ville Lintuselta (dem.), liikuntalautakunnan jäseneltä.

Minkä ongelman näet tehdyssä parkettipäätöksessä?

Parketti on perustamis- ja hoitokustannuksiltaan kallein vaihtoehto. Suurin osa hallinkäyttäjistä on lajeja, joita pelataan matolla. Heitä varten tulisi asentaa parketin päälle vielä erillinen matto. Kenen vastuulla olisi sen rullaaminen pois ja takaisin asentaminen? Työ on joka kerta valtava. Todennäköistä olisi, että irrallinen matto jäisi kuitenkin pysyvästi parketin päälle. Pääsarjaotteluissa ja kansainvälisissä otteluissa on aina vielä omat alustansa. Näin syntyisi tilanteita, jossa olisi parketti-matto-matto tai parketti-matto-parketti. Ei mitään järkeä.

Ongelmana kevyemmän maton kiinnittämisessä parketin päälle on, että matto pysyy paikallaan hankalasti. Tällöinkin tulisi käyttää kaksipuolista teippiä. Sitä poistettaessa teippi vie mukanaan aina lakkaa parketin pinnasta ja tämä toimenpide tehtäisiin parketille jopa useita kertoja viikossa.

Mikä lattiaratkaisu olisi paras ja miksi?

Hallissa pitäisi ehdottomasti olla edellä mainituista syistä matto sekä koripalloilijoille oma siirtoparketti. Jälkimmäisessä olisivat vain koripallokentän viivat. Jos tehty parkettipäätös toteutuu, olisi hallissa entistä sekalaisempi viivaviidakko. Kiinteän maton avulla vältyttäisiin tilanteilta, jossa erilaisia pelialustoja rakennettaisiin toinen toistensa päälle. Pienen vedonkin olisin valmis lyömään, että ennemmin taikka myöhemmin Turunkin palloiluhalliin sovitetaan parkettikokeilun jälkeen kiinteää mattoalustaa.

Hannu Tuominen

Turkulaisen toimitus