Paikalliset

Turku satsaa tosissaan sähköiseen liikenteeseen

LIIKENNE Sähköautot tekevät tuloaan nyt toden teolla, ja Turku haluaa olla kehityksessä etulinjassa.

Sähköautojen latauspisteverkosto kasvaa vauhdilla. Tämä löytyy Puutarhankadulta.

Tomi Kangasniemi

Ympäri maailmaa etsitään puhtaampia ratkaisuja liikenteeseen, ja sähköinen liikkuminen on kovassa nosteessa. Suomessa esimerkiksi sähköautot ovat yleistyneet vielä hitaasti. Tähän on kuitenkin luvassa muutosta.

– Virallista ennustetta tästä ei ole, mutta näyttää siltä, että autokannan sähköistyminen tulee tapahtumaan nopeammin kuin on odotettu, Turun kaupungin kehittämispäällikkö Risto Veivo arvioi.

Turku julkisti tiistaina sähköisen liikkumisen manifestin. Se viitoittaa Turun tietä kohti parempaa liikkumisjärjestelmää.

– Sähköajoneuvot vähentävät kasvihuone- ja melupäästöjä. Niiden yhdistämisellä älyteknologiaan saavutetaan isoja hyötyjä, Veivo muistuttaa.

Tiistaina järjestetyssä keskustelutilaisuudessa painotettiin, että Turussa on jo tehty paljon edistyksellisiä ratkaisuja. Turussa aloittaa esimerkiksi Suomen ensimmäinen kokonaan sähköistetty bussilinja lokakuussa.

Lisää sähköisiä liikenneratkaisuja on luvassa tulevaisuudessa esimerkiksi Förin sähköistämisen, funikulaarin ja mahdollisen raitiotien muodossa.

Turussa on myös jo parikymmentä sähköautojen latauspistettä, ja niitä tulee koko ajan lisää. Esimerkiksi Skanssissa latauspisteet tulevat kaikille parkkipaikoille.

Erilaiset mobiilisovellukset helpottavat myös sähköisten liikennevälineiden käyttöönottoa. Esimerkkeinä tästä toimivat Fölin mobiililippujärjestelmä ja Virtapiste-mobiilisovellus, jolla sähköauton omistaja voi varata latausajan etukäteen.

Sähköautot herättivät tilaisuudessa vilkasta keskustelua. Valtakunnallisen sähköinen liikenne –hankkeen johtaja Elias Pöyry harmitteli sitä, että kun Suomi oli ennen ensimmäisenä ottamassa käyttöön teknologisia innovaatioita, nyt on toisin. Pöyry puhui yhteiskäyttöautojen puolesta ja vertasi nykytilannetta siihen, että jokaisella olisi oma hissi.

– Suomessa tietyt tahot myös haluavat estää sähköautojen tulon markkinoille, Pöyry harmitteli.

Kakolan rakentaja Olli Ojala toikin omassa puheenvuorossaan esiin, että sähköautokanta laajenisi helposti verohelpotuksilla.

Ojalan mukaan suurin osa ihmisistä on valmiita sähköauton hankintaan, mutta puolitoistakertainen hinta bensakäyttöiseen nähden estää yleistymisen.

– Tehdään verotus sellaiseksi, että sähköautot ovat kilpailukykyisiä tavallisten autojen kanssa, Ojala esitti.

Sähköisen liikkumisen manifesti

Turun kaupunki julkaisi 21. kesäkuuta "Wiisaan sähköisen liikkumisen manifestin". Sen mukaan Turun ja koko Suomen on otettava liikkumisratkaisujensa perustaksi voimakkaammin ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin. On suosittava kävelyä, pyöräilyä ja sähköistä liikennettä.

Turun ja koko Suomen tulee myös kehittää entistä vahvemmin älykästä sähköistä liikennettä. Manifesti painottaa myös, että sähköisten ajoneuvojen hankintaa on kannustettava taloudellisin ohjauskeinoin.

Kehitykseen vaaditaan myös yhteistyökumppaneita. Niitä Turulla on muun muassa Tukholmassa ja Madridissa Civitas-hankkeen alla.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat