Paikalliset

Nuoren turkulaiskuvaajan otokset lumoavat katsojan

Kuvaajan kädenjälki on näkynyt jo esimerkiksi Vilma Alinan promokuvissa.

Sara Lehtomaa

23-vuotias turkulainen Sara Lehtomaa sai ensimmäisen kameransa 15-vuotiaana. Siitä lähtien hän on kuvannut.

– Harrastus alkoi pelkkänä dokumentointina ja kehittyi pikkuhiljaa haluun luoda ja kuvata vähemmän tai enemmän tarkkaan mietittyjä kuvausasetelmia. Kuvani olivat alkuun kuitenkin melko yksinkertaisia muotokuvia ystävistä ja tutuista. Kuvieni asetelmallisuus lisääntyi vuosien myötä ja tänä päivänä mietin kuvieni sisällön hyvin tarkkaan etukäteen.

18-vuotiaana Lehtomaa päätti, että harrastusmaisuus saisi jäädä ja pyrkiminen kohti ammattimaista valokuvasta kohden alkoi.

– Tähän mennessä tärkein keikkani on luultavasti Vilma Alinan promokuvien kuvaaminen. Mukana oli sen verran kokenut ja motivoitunut tiimi että työskentely sujui niin hyvin ettei keikka edes tuntunut työltä.

Englantia opiskeleva Lehtomaa on saanut valokuvausoppinsa käytännössä.

– Alkutaipaleeni oli pelkkää oppimista matkimalla muiden valokuvaajien tyylejä. Näkemykseni siitä mikä näyttää hyvältä on vahvistunut ajan myötä huomattavasti ja olen paljon varmempi nykyään kun lähden toteuttamaan ideoitani. Olen myös kehittynyt teknisesti, joka antaa suurempaa vapauttaa ajatella luovasti. Ollessani työharjoittelussa mainosvalokuvaamossa opin valtavan määrän uutta valokuvauksesta. Ja tietysti internetkin tarjoaa yllin kyllin hyödyllistä infoa jota jatkuvasti hyödynnän.

Lehtomaan ottamat kuvat muistuttavat lehdissä näkyviä muotikuvia, mutta silti niissä on jotain omaa.

– Tykkään kirkkaista väreistä. Värit ylipäänsä ovat minulle hyvin oleellinen asia kun lähden kokoamaan valokuvaa ja se tapahtuu joko ennen kuvan ottamista tai jälkikäsittelyssä. Tykkään myös kuvata esineiden tai pintojen läpi ja kannan aina mukana kameralaukussani kristalleja ja erivärisiä muovinpalasia. Ne ovat oiva tapa ohjata kuvan tunnelmaa.

Valokuvaamisessa Lehtomaata kiehtoo hetken pysäyttäminen. Hetken, joka muuten unohtuisi.

– Olen pienestä saakka rakastanut vanhojen valokuva-albumien selaamista ja rakastan edelleen. Myös se että pääsee rakentamaan tietyn kokonaisuuden, jonka sitten ikuistaa kuvalle on asia josta nautin. Sama koski piirtämistä jota harrastin pitkän aikaa ennen kun kiinnostuin valokuvaamisesta. Oman kätensä jäljen näkeminen.

Ideat kuviinsa Lehtomaa ammentaa ympäristöstään.

– Idea voi tulla hyvästä elokuvasta jonka olen nähnyt, taikka vaikuttavasta valokuvasta johon olen törmännyt.

Muiden kuvissa Lehtomaa ihailee luovuutta ja ennakkoluulottomuutta.

– Kuvat joissa on jotain uutta ja ennennäkemätöntä, jokin itselleni vieras elementti oli se sitten sisällössä tai pinnassa. Luova valonkäyttö tekee tietysti myös aina vaikutuksen. Välillä on kuitenkin vaikea sanoa mikä tarkkaan ottaen vetää puoleensa valokuvassa.

Sara Lehtomaan (kuvassa, kuvan ottanut Eino Ailoranta) ottamia kuvia löytyy esimerkiksi hänen blogistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat