Onko tässä Suomen uusi miljonääri?

Teija Uitto

HENKILÖ Jukka Vornanen istuu tv-studion piinapenkissä lauantaina.

– Meitä oli kuusi, joista vain yksi pääsi kilpailemaan. Tilanne oli todella jännittävä. Kun kuulin kysymyksen, olin ihan varma, että joku muu vastaa nopeammin, turkulainen poliitikko Jukka Vornanen kuvailee viime lauantain tunnelmia.

Vornanen vastasi kuitenkin nopeimmin Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontaja Jaajo Linnonmaan kysymykseen. Kysymys koski rintaliivien kuppikokoja.

– Tämä asia on pitänyt selvittää joskus teininä, Vornanen selittää.

Seuraavatkin vastaukset menivät putkeen. Vornanen ei muistanut varmasti vastausta vain yhteen kysymykseen, joka koski Riki Sorsan kappaletta.

Vornanen ehti viime lauantaina niputtaa itselleen 3000 euroa ennen loppusummeria. Hänestä ei vielä viime lauantaina leivottu miljonääriä, mutta ensi lauantaina niin voi käydä, sillä hän jatkaa kisassa.

Jos miljoona euroa putkahtaisi tilille, Vornanen luovuttaisi siitä osan hyväntekeväisyyteen.

– Turun yliopiston ylioppilaskunta tarvitsee uudet biletilat, kun alta on mennyt TVO, S-Osis, Uusis ja Sotku. Uuden tilan hankkimista voisin tukea. Olin itse opiskelijana aktiivinen opiskelijajärjestössä. Opiskelijaelämässä on tärkeää edunvalvonnan lisäksi myös rentoutua ja tutustua uusiin ihmisiin.

– Olen Unicefin, Amnestyn ja Greenpeacen kuukausilahjoittaja, niin ajattelin, että miljoonasta voisin antaa lahjoituksen johonkin hauskaan kohteeseen.

Rahalle olisi toki muutakin käyttöä. Tohtorikoulutettavan apuraha päättyi ja nyt tutkimustyö on pysähdyksissä.

Vornanen on lähdössä vihreitten ehdokkaaksi kuntavaaleihin ja kampanjointi vaatii rahaa. Mies haaveilee myös sähkömoottoripyörästä.

Tv-ohjelmaan osallistuminen oli Vornaselle leikkimielinen testi, miten hän pärjää tietovisassa ja kameroiden edessä.

– Aika hyvinhän se meni, hän toteaa tyytyväisenä.

Kokemusta tietokilpailuista hän on hankkinut Trivial Pursuitin parissa ja Proffan Kellari - ravintolan Proffan kuulusteluissa.

Seuraava haaste on Turun Kirjamessut, jossa hän yhdessä kirjoittajakollega Taru Anttosen kanssa esittelee heidän yhteisen teoksensa Lihansyöjien maa – Miksi suomalaisen ruokavalion on muututtava.

No miksi?

– Lihansyönnin terveydelliset, eettiset ja ekologiset haitat ovat suuremmat kuin ravitsemukselliset hyödyt.

– Suomalaisesta viljasadosta menee puolet eläinten rehuksi, maailmalla 70 prosenttia viljelystä on kytköksissä eläintuotantoon. Karjatalous on hyvin kuluttavaa.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto