Paikalliset

Turku saa sähköbussin, joka osaa puhua

Turun ensimmäinen sähköbussi aloittaa liikennöinnin maanantaina kello 05.50.

Turun lentoterminaalissa on Suomen ensimmäinen ylhäältä alaspäin laskeutuva virroitinratkaisu. Pikalataus käynnistyy automaattisesti.

Teija Uitto

Jo tämän viikonlopun aikana turkulaiset saattavat nähdä Turun keskustassa liikkeellä bussin, joka kulkee kummallisen hiljaa. Linja-autosta ei kuulu kuin renkaiden ääntä. Hiipivä auto on Turun ensimmäinen sähköbussi, joka aloittaa liikennöinnin linjalla 1 maanantaina.

– Turku on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sähköistämässä kokonaisen linjan liikennöinnin, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo.

– Tämä on suuri asia Turun kaupungille ja Föli-liikenteelle. Turku on asettanut itselleen hyvin kunnianhimoiset liikenteen päästöjen vähentämistavoitteet ja sähköisten ajoneuvojen lisääminen on tietysti yksi vastaus näihin haasteisiin.

Korte korostaa, että mistään kokeilusta ei ole kyse, vaan linjaa liikennöidään tästä lähin pysyvästi täyssähköbusseilla.

– Yksi pahimpia saasteita nykyisin on melusaaste. Sähköbussit lisäävät kaupunkikeskustan hiljaisuutta ja siten viihtyvyyttä.

Ensimmäinen sähköbussi saa toisen seuraukseen marraskuussa ja loput neljä sähköbussia tulevat loppuvuoden aikana linjalle.

Sähköbusseista on kokemusta Suomessa jo Helsingissä, mutta siellä autot ovat olleet yksittäisiä eri linjoilla. Tampereella vasta suunnitellaan sähköbussikokeilua Hervantaan. Turku on siis edelläkävijä Suomessa, mutta myös Euroopan kärkimaita ympäristöystävällisen joukkoliikenteen käyttöönotossa. Bussin kotimaisen valmistajan Linkker Oy:n mukaan Euroopassa sähköbusseja on käytössä lähinnä Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa.

Korte on siis syystä ylpeä, kun hän kertoo, että Turussa pyritään hankkimaan myös jatkossa lisää sähköbusseja. Tavoitteena voisi olla noin puolet bussiliikenteestä.

Milloin Turku siis saa seuraavan sähköbussilinjansa?

– Seuraava kilpailutuskohde on linjat 32 ja 42 vuonna 2020. Se saattaisi olla mahdollinen, sillä parhaiten sähköbussit sopivat taajamaliikenteeseen. Tortinmäkeen asti ei kannata sähköbussilla ajaa.

Turun ensimmäinen sähköbussi ladataan öisin Turun Kaupunkiliikenne Oy:n varikolla. Pikalataus onnistuu toistaiseksi vain lentoterminaalissa. Toinen pikalatauspiste on tulossa satamaan marraskuussa.

Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla kertoo, että pikalataus onnistuu 3–5 minuutissa.

Turku Energia on rakentanut lentoterminaaliin virroitinlatauspisteen, joka lataa bussin katolta. Kuljettaja ajaa bussin pysäkille. Tunnistimet bussissa ja latauslaitteessa kommunikoivat keskenään ja lataus alkaa automaattisesti.

Sähköbussi juttelee pysäkeillä

Turun ensimmäisessä sähköbussissa on herkkuja, joita ei yleensä paikallisliikenteen linja-autoissa ole. Uusissa autoissa on käytössä maksuton wifi, lisäksi laitteisiin saa USB-latauksen, kunhan on vain johto mukana.

Bussiin tulee myös sisälle näyttötaulu lähestyvistä pysäkeistä. Myös pysäkillä odottavia palvellaan: bussilla on ulkokuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Linja-auton kuulutuksissa kerrotaan, mihin se on menossa.

Kuulutukset hoitaa robotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat