Paikalliset

HS: Viemärivedet paljastavat metamfetamiinin rajun lisääntymisen - Näin huumeita käytetään Turussa

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Suomessa käytetään yhä enemmän voimakasta metamfetamiinia. Tulos paljastuu tuoreesta eurooppalaisesta tutkimuksesta, jossa on analysoitu viemärivettä eri kaupungeissa.

Jätevesistä voidaan tutkia hyvin tarkkaan, mitä aineita kaupungissa käytetään. Suomessa tutkimuksen on tehnyt Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL).

Helsingin Sanomien mukaan tutkimus paljastaa hyvin, että synteettisen metamfetamiinin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti vuoden aikana. Helsingissä metamfetamiinin käyttömäärä on 16-kertaistunut, Espoossa jopa 20-kertaistunut, mutta myös Kuopiossa, Jyväskylässä ja Turussa metamfetamiinin käyttö on lisääntynyt rajusti. Suomalaiskaupungit ovat jo kärkikastia Euroopan käyttömäärissä. Voimakasta metamfetamiinia käytetään erityisesti viikonloppuisin.

Sen sijaan kokaiinin käyttö keskittyy Suomessa pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi Turussa kokaiinia käytetään niin vähän, ettei siitä saatu mittaustulosta jätevedestä.

Metamfetamiini

Metamfetamiini on amfetamiinin sukulaisaine, jota syntetisoidaan usein pienissä salalaboratorioissa.  

Ainetta myydään laittomasti valkoisena, vesiliukoisena jauheena, kiteinä tai tabletteina. Metamfetamiinin käyttö tapahtuu syömällä, nuuskaamalla, polttamalla tai suonensisäisesti.

Metamfetamiini johtaa myös herkästi sekavuuteen, impulsiiviseen käytökseen, väkivaltaisuuteen sekä harhaluuloisuuteen ja harha-aistimuksiin. 

Lähde: päihdelinkki.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat