Puheenaihe

Opiskelija pelkää pienenkin sivutyön syövän tuet – HS: "TE-toimisto kyttää minua kuin rikollista"

Helsinkiläinen opiskelija on totaalisen kyllästynyt TE-toimiston suorittamaan kontrollointiin sivutulojen suhteen.

Armi Suojanen / Arkisto

Helsinkiläinen opiskelija Nina Nores-Syvänen on perinpohjaisesti kyllästynyt TE-toimiston suorittamaan kontrollointiin työn ja opintojen suhteen. Hän kertoo asiasta Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Sosionomin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut Nores-Syvänen on aloittanut uudet, maksulliset opinnot. Koska opinnot ovat sivutoimisia, hän saa työttömyyskorvausta.

Hän teki laskutusyrityksen kautta yhden työkeikan, josta ansaitsi bruttona satakunta euroa.

– Sain laskutusfirman kautta tehdystä työstä selvityspyynnön TE-toimistolta. Taas kerran tutkitaan, olenko oikeutettu työttömyyskorvaukseen, Nores-Syvänen kertoo.

– Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluonteisesta keikasta, mutta joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyyskorvausten osalta.

Nores-Syvänen ei ole koskaan työskennellyt yrittäjänä. 

– Alan saada tarpeekseni. Olin kuvitellut, että työttömyyskorvaus voitaisiin evätä, jos työtön ei hakeudu aktiivisesti töihin tai pyri muuten edistämään työllistymistään. Omalla kohdallani työttömyysturvan menettämisen riski on tähän mennessä ­ollut opintojen ja työnteon vuoksi, eli vain siksi, että olen ollut aktiivinen, hän kertoo.

– Te-toimiston suhtautumis­tapa alkaa pian vaikuttaa kielteisesti omaan motivaatiooni ja työmoraaliini. Olisi joskus mukava saada myönteistä palautetta omasta aktiivisuudesta. 

Nores-Syväsestä tuntuu nyt siltä, että hänen aktiivisuuttaan tutkitaan kerta toisensa jälkeen kuin hän olisi tehnyt jonkin rikoksen. 

– Epäilty rikosnimike lienee tällä kerralla päätoiminen yrittäjyys. Katsotaan, saadaanko tähän riittävä näyttö, hän puuskahtaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat