Rakentaminen käy kuumana Turussa – tekijöistä jopa jo pulaa

Turussa rakennetaan nyt vauhdilla. Yksi suurimmista kohteista on Kakolanmäki.

Tomi Kangasniemi

TALOUS Suurin rakentamisbuumi on Uudellamaalla, mutta pyörät pyörivät vinhaan myös Turussa.

Maan rakennustyömailla on nyt vilskettä. Kolmessa vuodessa talonrakennustyömaiden työvoiman määrä on kasvanut melkein puolella, kertoo Rakennusteollisuuden tuore kysely.

Valtaosa kasvusta on tapahtunut Uudellamaalla, mutta buumi näkyy myös Turun seudulla.

– Kyllä nyt rakennetaan paljon. Julkisia hankkeita sekä asuntoja rakennetaan Turussakin valtavat määrät. Rakennusala on kasvanut hurjalla vauhdilla jo viime vuonna, YIT Rakennuksen Lounais-Suomen aluejohtaja Jyrki Meri myöntää.

Ely-keskuksen tilastojen mukaan kasvu näkyy myös Varsinais-Suomen rakennusalan avoimien työpaikkojen määrässä. Vuoden 2015 marraskuussa rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä oli avoimia paikkoja reilu 260. Viime marraskuussa paikkoja oli yli 600.

Samalla aikavälillä työttömien työnhakijoiden määrä putosi ammattiryhmässä toistakymmentä prosenttia.

Kova rakentamisvauhti nostaakin jo esiin kysymyksen, riittääkö rakennusalalla tekijöitä? SRV:n Lounais-Suomen aluejohtaja Heikki Kallion mukaan tilanne työvoiman suhteen on tällä hetkellä sopiva.

– Tällä hetkellä se on tasapainossa, mutta meillä on alkamassa isoja kohteita ja olemme lisäämässä porukkaa. Kyllä ammatti-ihmisille rakennusalalla löytyy tällä hetkellä takuuvarmasti töitä.

Jyrki Meri puolestaan näkee, että osaajista on etenkin tietyissä tehtävissä jo pulaa.

– Työmaiden toimihenkilöistä on pulaa, ja vastaavaan työjohtoon tarvitaan osaajia. Alueella on hyvää ammatillista koulutusta mutta korkeakouluopetus puuttuu, Meri muistuttaa.

Rakennusteollisuuden kyselyssä todetaan, että rakennusalan äkilliseen kasvuun on sopeuduttu yrityksissä käyttämällä selvästi aiempaa enemmän aliurakointia.

Aliurakoitsijoiden työntekijöistä huomattavasti isompi osa on ulkomaalaisia kuin pääurakoitsijoiden omasta henkilöstöstä. Ulkomaisen työvoiman osuus koko työvoimasta ei ole kuitenkaan enää kasvanut käsi kädessä aliurakoinnin kanssa. Uudellamaalla ulkomaalaisten osuus työmailla on huomattavasti suurempi kuin muualla maassa.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi