Jatkosuunnitelmia Satusilloille on jo pohdittu

Teatterisillalle tuotiin muun muassa 200 kuusta.

Vesa Aaltonen

ILMIÖ Turun kävelysiltoja hyödynnetään ehkä jo tänä vuonna tapahtumakäytössä.

Turun Kirjasto- ja Teatterisillat muuttivat ensimmäisenä adventtiviikonloppuna Satusilloiksi, joista tuli hetkessä paikallisten sekä jouluturistien suursuosikkeja. Sosiaalinen media täyttyi upeista Satusilta-kuvista ja Turun kaupungin palautepalveluun tuli kehujen ja kiittelyjen vyöry. Sillat eivät kokeneet vandalismia ja ohikulkijat korjailivat spontaanisti tuulen kaltoin kohtelemia puita Teatterisillalla.

Satusiltojen koristeet purettiin tämän viikon maanantaina. Monet turkulaiset kysyivät, olisiko hanketta voinut jatkaa läpi pimeän talven. Turun viestintäjohtaja Saara Malila muistuttaa, että Satusilloilla oli elinkaari, joksi oli sovittu joulunaika. Tapahtuma liittyi Turun joulukaupungin 20-vuotisjuhliin.

– Siltojen valaistus, kaiuttimet ja muu infra on jo sovittu muihin produktioihin. Satusiltojen esilläoloajan pidentäminen olisi nostanut myös kaupungille aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi kuuset alkaisivat jossakin vaiheessa myös varistaa, Malila kertoo.

– Mieluusti oltaisiin pidetty silta käynnissä vaikka koko talven, mutta joku rajattu jakso oli kuitenkin valittava, koska muuten ylläpito olisi tullut ennen pitkää jo hankalaksi ja ehkä kävijätkin olisivat ehtineet kyllästyä samana toistuvaan sisältöön. Lyhyempi jakso houkuttelee myös tekemään jatkossa uusia erilaisia sisältöjä, Satusiltojen suunnitteluista yhdessä Eero Auvisen ja Petteri Unkilan kanssa vastannut Janne Auvinen perustelee.

Satusillat antoivat Malilan ja Auvisen mukaan hyviä kokemuksia siitä, miten Turun kävelysiltoja voidaan mahdollisesti jatkossakin hyödyntää tapahtumakäytössä. Se oli yksi Satusiltojen alkuperäisistä tarkoituksistakin.

– Siltojen hyödyntämistä kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi jatketaan kyllä, mutta vielä ei ole päätetty, miten. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden jouluna eli tulevana jouluna Turku haluaa profiloitua vahvasti Suomen joulukaupunkina ja varmasti siihen kuuluu myös kävelysiltojen hyödyntäminen, Saara Malila toteaa.

Turkulaisen Lukijaraadilta kysyttiin taannoin mielipidettä Satusilloista. Kehujen lisäksi raatilaiset heittivät ilmoille ehdotuksia kesäisistä Satusilloista, jotka voisivat olla vuodenajan mukaan vaikkapa koivuin koristeltuja.

– Hyvä idea. Katsotaan, mitä tehdään. Ainakin kesän suurtapahtumien kuten Tall Ships Racen ja Europeaden aikana kaupunkia koristellaan muun muassa lippuviirein. Niitä voisi laittaa myös vaikka Teatterisillalle. Otamme mieluusti ideoita ja ehdotuksia vastaan, Malila kannustaa turkulaisia.

– Erilaisia ideoita ja suunnitelmaluonnoksia on jo tehty eri ajankohtiin sopivista ajatuksista. Katsotaan syntyisikö niistä vielä jotakin koettavaa kaupunkilaisille. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tuo juhannuskoivujen tuominen sillalle kuulostaa juuri siltä pienten keinojen avulla synnytettävästä tunteesta ja tunnelmasta, josta minä pidän, Janne Auvinen linjaa innostuneena.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi