Koulutuspolkuja kaikille

OpinOvi auttaa niin työttömiä kuin työssäkäyviäkin pääsemään koulutuksen pariin.

Linnankadulla sijaitseva OpinOvi on monelle uutta koulutuspolkua hakevalle vielä tuntematon apu, vaikka TE-toimiston ylläpitämä palvelu on aloittanut toimintansa jo vuonna 2007.

– Monilla muilla paikkakunnilla tällaista vastaavaa, aikuisille tarkoitettua uraohjauksen ja kouluttautumisen pistettä ei ole, asiantuntija Mari Kanerva TE-toimistosta sanoo.

EU:n rahoittamasta hankkeesta alkunsa saaneen ja sittemmin omillaan jatkaneen OpinOven tehtävänä on opastaa uutta uraa tai koulutusvaihtoehtoja etsiviä eteenpäin, oli kyseessä sitten työtön tai työssäkäyvä asiakas.

– Minun kanssani voi tulla juttelemaan aikaa varaamatta ja minun kauttani ajan voi varata halutessaan esimerkiksi eri koulujen opinto-ohjaajille, Kanerva kertoo.

TE-toimiston koulutus- ja uraohjaus, jossa Kanerva on opastamassa, on avoinna keskiviikkoa lukuunottamatta kaikkina arkipäivinä kello 9–11. Kanervan lisäksi tiloissa toimivat vuoroaikoina myös Turun ammatti-instituutin, Turun Aikuiskoulutuskeskuksen, Turun yliopiston, Avoimen yliopiston, Rasekon aikuisopisto Timalin ja Turun Kristillisen opiston opinto-ohjaajat. Muistakin koulutustahoista kiinnostuneita toki autetaan eteenpäin.

– Valtaosa täällä käyvistä asiakkaista on työttömiä, sillä he ohjautuvat tänne TE-toimiston kautta. Mutta kyllä ihmisiä kuitenkin käy laidasta laitaan.

Sekä työttömien että työssäkäyvien huolena on usein rahoitus. Vaihtoehtoja rahoituksen saamiseksi on kuitenkin monia. Kanervalta nämä tulevat kuin apteekin hyllyltä.

– Opintotukea voivat kaikki saada, aikuiskoulutustukea ne, jotka jäävät työstä opintovapaalle ja täyttävät vaadittavat ehdot. Sitten on vielä omaehtoisen opiskelun tuki työttömille, sekä tietysti työttömyysetuus työvoimakoulutukseen. Lisäksi kouluttautua voi oppisopimuksella, Kanerva luettelee.

Erilaisista tukimuodoista omaehtoisen opiskelun tuki on ollut selvästi kasvussa.

– Esimerkiksi vuonna 2013 Turun toimipaikassa käsiteltiin 1370 hakemusta, viime vuonna jo 2169.

Vuodessa OpinOvea käyttää keskimäärin noin 2000 asiakasta pääosin Varsinais-Suomen alueelta. Osa tulee paikan päälle, osaa palvellaan puhelimessa tai sähköpostilla.

– Enemmistöllä on joku ajatus tai motivaatio taustalla, mutta ei kaikilla. Jos asiakas ei yhtään tiedä mitä voisi haluta, emme voi sitä hänen puolestaan päättää.

Keinoja omien mielenkiinnon kohteiden löytämiseen kuitenkin on.

– Meillä on täällä paljon palveluita. Esimerkiksi ammatinvalintapsykologin palvelut ovat kaikille avoimia. Tavata voi paikan päällä, puhelimitse tai videoyhteydellä, Kanerva lupaa.

Käyttäjän Henriikka Eloluoto kuva

Henriikka Eloluoto