Paikalliset

Teatteri Akseli versioi Agatha Christietä

Petra Lähde (vas.) ja Emmi Louhivuori.

Ikaros Ainasoja

Lajityypin kiistattoman kuningattaren Agatha Christien Odottamaton vieras saa suomenkielisen kantaesityksensä Teatteri Akselissa kevätkaudella 2017. Näytelmän ihka uusi suomennos on Petra Lähteen käsialaa, ja sen ohjaa Emmi Louhivuori.

Lähde ja Louhivuori alkoivat etsiä sopivaa murhamysteerinäytelmää Teatteri Akselin tiivistunnelmaiselle näyttämölle jo keväällä 2015 huomattuaan, että komediallinen murhamysteeri Kahdeksan naista upposi hyvin turkulaisyleisöön.

Puhe kääntyi luonnollisesti Agatha Christien tuotantoon, joka on kaksikon omia suosikkeja, ja jonka laatuun voi aina luottaa. Alkoi selvitystyö, ja muutaman kuukauden kuluttua Christien laajasta tuotannosta valikoitui työn alle aikanaan hyviä arvosteluja saanut The Unexpected Guest, jonka ensiesitys oli Lontoossa vuonna 1958.

Työpari hämmästyi siitä, ettei näytelmää ollut ilmeisesti koskaan käännetty suomeksi saati esitetty suomalaisilla näyttämöillä. Lähde ja Louhivuori päättivätkin korjata tilanteen oitis, ja oikeuksia käännöksen valmistamiseen ja esittämiseen alettiin tiedustella Näytelmäkulmasta, joka otti yhteyttä Christien oikeudenhaltijoihin. Selvitystyössä kului yllättävän pitkään, ja alun perin esityskaudeksi kaavailtu kevät 2016 ehti jo kulua. Loppukesästä 2016 tuli kuitenkin odotettu viesti Christien perikunnalta: lupa oli myönnetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat