Puheenaihe

Kansanedustajat eivät niele Lihaoppaan sanomaa: "Lihaopas vääristelee"

Myös osa suomalaisesta sianlihasta saa ”vältä”-merkinnän, sillä WWF:n mukaan kotimaisessa tuotannossa useiden sikojen ja broilereiden rehuissa käytetään soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita.

Päivi Tuovinen / arkisto

Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen eivät niele purematta ympäristöjärjestö WWF:n 7. helmikuuta julkistamaa Lihaopasta.

Kolmikko julkaisi niin ikään 7. helmikuuta tiedotteen, joka on otsikoitu: "WWF:n lihaopas vääristelee eikä kerro koko totuutta".

Ensimmäistä kertaa Suomessa julkaistussa Lihaoppaassa arvioidaan eri lihojen ympäristövaikutuksia.

Oppaassa eri lihat on merkitty liikennevaloista tutuin värein. Jos syö lihaa, kannattaa punaisen valon saaneita välttää, keltaisella merkittyjä ostaa harkiten ja vihreitä vaihtoehtoja kuluttaa kohtuudella.

Ongelmaa ei tulisi suurennella."

Suurten ympäristövaikutusten vuoksi ”vältä”-kategoriassa on useita tuontituotteita, kuten brasilialainen ja thaimaalainen broileri sekä eteläamerikkalainen nauta.

Myös osa suomalaisesta sian- ja broilerinlihasta saa ”vältä”- merkinnän, sillä WWF:n mukaan kotimaisessa tuotannossa useiden sikojen ja broilereiden rehuissa käytetään soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita.

Naudanlihoista ympäristöystävällisin valinta on oppaan mukaan luonnonlaidunliha.

Kansanedustajat ovat sitä mieltä, että osa kotimaisista tuotteista on päätynyt perusteetta välteltävien listalle.

He pitävät myös erikoisena, että kasviproteiinin osalta opas ei tee eroa ulkomaisen ja kotimaisen tai eettisen ja epäeettisen välillä.

– Rehellisyyden nimissä olisi tullut todeta, että myös ihmisravinnoksi valmistetaan soijatuotteita, joita ei ole tuotettu kestävästi. Opas jättää myös huomiotta, että suomalaiset siat ja broilerit syövät huomattavan vähän soijarehua suhteessa verrokkimaihin. Tämänkin korvaamiseen muilla proteiininlähteillä kannattaa panostaa, mutta ongelmaa ei tulisi suurennella, kuten WWF tekee, kolmikko kirjoittaa.

Tietynlainen ideologinen tendenssi."

He kritisoivat myös WWF:n näkemystä riistasta ja metsästyksestä.

– Toisin kuin WWF väittää, Suomessa ei metsästetä uhanalaisia sorsalajeja ja myös metsäkanalintujen metsästys mitoitetaan niiden luontaisten kannanvaihteluiden mukaisesti. Kestävästi pyydettyä riistaa taas voi syödä hyvällä omallatunnolla vaikka joka aterialla.

Kansanedustajat korostavat, että WWF:n oppaan peruslähtökohta on hyvä, mutta siitä välittyy tietynlainen ideologinen tendenssi ohjata ihmisiä kasvisravintoon.

Heidän mielestään olisi tärkeätä viestiä suomalaisille, että syömme suomessa ennen kaikkea liikaa ulkolaista lihaa, joka on tuotettu menetelmillä, jotka eivät ole Suomessa laillisia.

Kannustamme suomalaisia korvaamaan osan lihasta kasviksilla."

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder on sitä mieltä, että Lihaopas opastaa suomalaisia syömään vähemmän ja ympäristön kannalta parempaa lihaa.

– Kannustamme suomalaisia korvaamaan osan lihasta ruokavaliossaan kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä tai kasvatetulla kalalla, hän sanoo.

Lihaoppaan punaisen ”vältä”-merkinnän saaneita tuotteita ei kannattaisi ostaa, koska kyseisillä tuotteilla on suurimmat haitalliset ympäristövaikutukset.

– ”Vältä"-merkinnän saaneilla tuotteilla on suurimmat haitalliset vaikutukset ympäristöön muun muassa siksi, että niiden tuottamisessa käytetään rehuna soijaa, ja valitettavasti kaikki soija ei ole vastuullisesti tuotettu. Soijan vastuuton viljely aiheuttaa metsäkatoa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta erityisesti Etelä-Amerikassa, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa.

Lihaoppaassa on arvioitu lihojen lisäksi juustot, kananmunat sekä valikoima kasviperäisiä tuotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jopa hömötiainen uhanalaistunut – WWF: Metsien monimuotoisuus Suomessa uhattuna20.5.2016 12.52

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat