Paikalliset

Nelihenkisellä perheellä voi olla jopa 100 000 tavaraa – "Tavarasta voi tulla arjen esterata"

TAVARAPALJOUS Koti voi ajautua kaaokseen, kun tavaraa kertyy liikaa. Ammattijärjestäjä opastaa kirjassaan kodinraivausoperaatioon.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on julkaissut oppaan kodin järjestämiseen.

Tomi Kangasniemi

Turkulainen ammattijärjestäjä, FT Ilana Aalto on julkaissut kirjan Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan. Kirja pureutuu nykyihmiselle niin tuttuun ongelmaan – tilat täyttyvät tavarasta, eikä mistään oikein raaski luopua.

Mutta miten ihmeessä tavarasta on tullut meille ongelma?

– Elämme yltäkylläisyyden ajassa. Halpahallit ovat täynnä edullista tavaraa ja mainostajat osaavat taitavasti vedota meihin. Ajattelemme, että tavarat helpottavat elämäämme. Tämä tietysti kääntyy itseään vastaan, kun tavaroita on niin paljon, että niistä muodostuu arkinen esterata, Aalto pohtii.

Aallon mukaan vinoutunut suhde tavaraan on ristiriitainen, sillä olemme päätyneet tavarapaljouden keskelle pula-ajan mentaliteetilla.

– Kaiken runsauden keskellä arvostamme kovasti säästäväisyyttä, säilyttämistä ja talteen laittamista. Meiltä puuttuu kuitenkin malleja siitä, miten tavaroista luovutaan ja miten tavaran haalimisen saa pysymään kohtuudessa.

Aalto muistuttaa, että tavarat ovat toki tärkeitä. Ne kertovat meistä itsestämme: oli kyseessä sitten kirjakokoelma, auto tai sohva.

Tavaroihin kiintyminen on myös yleisinhimillinen piirre. Ihminen muodostaa suhteen esineisiin salamannopeasti.

– Kaupassa ostoskoriin laitettu esine alkaa jo tuntua omalta. On vaikea kääntyä kassalta takaisin ja laittaa sitä takaisin hyllyyn.

Suhteemme tavaraan on kuitenkin muuttunut jo nyt. Aallon mukaan tälläkin hetkellä moni päätyy kodinraivausoperaation kautta arvioimaan tavarasuhteensa uudelleen. Kun tavaraa on vähemmän, kaikki aika ei mene sen siirtelyyn ja siitä huolehtimiseen.

– Samalla moni kiinnostuu tavaroiden kestävyydestä ja haluaa satsata entistä parempaan laatuun tai huoltaa tavaroitaan paremmin. Tavaroiden raivaaminen on vastamyrkkyä kertakäyttökulttuurille.

Milloin tavarasta sitten tulee ongelma ja millaisia nuo ongelmat ovat? Aallon mukaan silloin, kun arki ei tavarapaljouden tai epäjärjestyksen takia suju. Lähdöt viivästyvät, kun tarvittavat esineet ovat ties missä. Perheriitojakin tavaroista syntyy.

Aallon mukaan kannattaakin karsia pois tavarat, jotka estävät arjen sujumista ja omaa hyvää oloa kotona.

– Tärkeintä on ryhtyä toimeen eikä odotella sitä vapaata viikonloppua, koska täydellistä raivaamishetkeä ei ehkä koskaan tule. Jo vartissa ehtii käydä läpi sukat tai keittiön kauhalaatikon.

Jäljelle jääneet esineet Aalto taas ohjeistaa järjestämään niin, että useimmin käytetyt saavat paikat, joihin on helpointa päästä käsiksi.

– Inspiraatiota voi hakea järjestämiskirjoista. Apua saa myös Facebookin vertaisryhmistä – esimerkiksi Paikka kaikelle -ryhmässä on yli 8000 kodinraivaajaa – tai ammattijärjestäjältä.

Ilana Aalto

s. 1975

FT, ammattijärjestäjä

luennoi arjen kulttuurihistoriasta ja järjestää ihmisen koteja työkseen

kirjoittanut pitkään Paikka kaikelle –blogia

kirja Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan on juuri ilmestynyt Atenan kustantamana

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat