Baanalla saatu 35 maahanmuuttajalle töitä – Ali: "Kotoutuminen ei tapahdu ilmassa"

Ali Abdishakur muistuttaa, että maahanmuuttajien kotoutumiseen tarvitaan kaksisuuntaista yhteyttä.

Tomi Kangasniemi

TYÖ Kaarinalaisfirman työntekijöistä puolet syntynyt muualla kuin Suomessa.

Maahanmuuttajat tarvitsevat töitä, ja tätä on nyt toteutettu Baana-hankkeessa. Sen kautta on työllistynyt jo 35 maahanmuuttajaa. Töitä on löytynyt esimerkiksi aurinkopaneelien asennuksessa sekä siivous- ja rakennusalalla.

Jo viisi yritystä tekee tiivistä yhteistyötä hankkeen kanssa. Yksi näistä on kaarinalainen Cleantime Oy.

– Kun aloitin firmassa kesätöissä vuonna 1989, työkaverinani oli yksi ghanalainen. Nyt 130 työntekijästämme puolet on syntynyt muualla kuin Suomessa, yrityksen toimitusjohtaja Pasi Neva kertoo.

Iso merkitys Baana-hankkeessa on Skanssin kauppakeskuksen Baana-pisteellä. Siellä neuvotaan ja koulutetaan maahanmuuttajataustaisia työnhakijoita työnhakuun ja yrittäjyyteen sekä rakennetaan yhdessä yritysten kanssa perehdytyspaketteja.

Baanassa työskentelee myös Ali Abdishakur, joka tietää miten tärkeää maahanmuuttajille on löytää töitä. Monikulttuurisuusasiantuntija saapui itse Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2005.

– Opiskelin ensin Helsingissä suomen kieltä intensiivikursseilla. Sitten sain Salosta Nokialta työpaikan, ja siellä meni reilu kolme vuotta, Abdishakur kertoo.

Kun Nokialta ryhdyttiin vähentämään väkeä, tarjottiin työntekijöille koulutuspaketteja. Abdishakur tarttui tilaisuuteen ja päätyi Rovaniemen ja Lappeenrannan kautta lopulta Turkuun. Nyt hänellä on tradenomin paperit ja ylempi amk-tutkinto.

– Varsinais-Suomessakin työllisyystilanne on parantunut, mutta maahanmuuttajien työhön pääsyssä on iso haaste. On ennakkoluuloja, kulttuuriin liittyviä ongelmia ja myös kieliongelmia. Niistä toivottavasti päästään eroon.

Abdishakur on myös oikea ihminen puhumaan kotoutumisen tärkeydestä.

– Kotoutuminen ei tapahdu ilmassa. Se on kaksisuuntaista eikä valtionvallan tai jonkin ministeriön homma. Sitä pitää kaikkien tehdä.

Se taas voi tapahtua pienillä teoilla. Abdishakur kertookin, että on monesti tiedustellut erilaisissa tilaisuuksissa kuinka moni on kysynyt naapuriaan kahville.

– Suurin osa ei näin ole tehnyt. Eikä tämä koske vain maahanmuuttajia vaan kaikkia muitakin, Abdishakur muistuttaa.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi